Welkom bij VAART! Klik hier voor Sitekoers als afstandsbediening.VAART! is één en al Bits, Bytes en Binnenvaart Naar de openingspagina VAART! Actueel
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | WATERSPORT | HAVENS | TOELEVERING

Editie 2.4 van 16.3.2002
© 2001-2002 VAART!Info

VAART!Familie is een mailinglist over alledaagse zaken en het werken en leven aan boord. Ben je klaar voor een dagelijkse mailchat? Meld je aan:

Naam (en scheepsnaam):
E-mailadres:

Berichten in VAART!Familie verschijnen alleen per e-mail, niet op het web.

SOFA verschijnt zowel in VAART!Familie als op het web.

Wil je liever niet de berichten van VAART!Familie, maar wel de tweewekelijkse SOFA? Meld je dan hieronder:

Naam (en scheepsnaam):
E-mailadres:

Aan- en afmelden
kan ook op het ledenformulier

Vorige afleveringen:

0203 - 0202 - 0201
0115 - 0114 - 0113 - 0112 - 0111 - 0110 - 0109 - 0108 - 0107 - 0106 - 0104 - 0103 - 0102 - 0101



ma di wo do vr za
Alle dagen actueel !

Elke week 'n keer !

Veil je eigen handel!
Actueel aanbod

Elke vrijdag
van 22.00-23.00 u.

Kom sfeerproeven in
VAART! Café Live
NOS-tt
Damrak
Tenders
Pegel
RWS-tt
2.Kamer
Lokatie
ANP/Tijd
Banen
Gasolie
Rijroute
SMS / 2
Tel.gids
NSIntOV
't Weer Valuta

Klik voor afstandsbediening
Actueel
Archief
Bedrijf
Café
Column
Forum
Historie
ICQ-groep
Kiosk
Links
Milieu
NautiCams
Nautisch
NieuwsNet
Planner
Reizen
Software
Telematica
Top-10
Veiling
Vraagbaak
Vracht
Webring
Werf
Werk
Wetgeving
Zoek
 

SOFA e-zine, het enige luchtige e-zine gericht op de binnenvaart.

SOFA het enige luchtige e-zine gericht op de binnenvaart!
Dit SOFA e-zine is gemaakt door, Henriette, Damone, Lilian en Ingrid.
Dit SOFA e-zine is verschenen op 14 maart 2002.
De volgende SOFA e-zine verschijnt rond 28 maart 2002.



INHOUD:

Inleiding.
Op de hak.....
In het nieuws.
!!!!! Belangrijk !!!!!
In de bladen.
Komkommertips.
Column.
Recept.
Kleine gastjes.
Sofa girl.
Spreuk van de week. Vraag en aanbod.
Uitgaanstips.
Reacties.
Creabea. Vooruitblik.
Techies.


INLEIDING:

We zijn een beetje vroeg met dit paas thema, maar de volgende SOFA komt rond 28 maart uit en dat is het wel erg kort dag, zo vlak voor de pasen.
Nu heeft iedereen tenminste tijd om de ingredienten aan boord of in huis te halen voor de heerlijke paasbrunch.
Zoals net al getypt hebben we veel paasonderwerpen. We proberen kort de oorsprong van het pasen te verklaren, vanuit verschillende invalshoeken. Om de religieuze sfeer een beetje te breken worden ook de paashaas en de eiertraditie onder de loep genomen.
Tante Lourentia heeft een echt kinder paasverhaaltje geschreven en de column van Damone gaat over zij vroeger en nu pasen viert.

In Creabea hebben we een adres van een gigantische hobbywinkel in Mannheim, een schippersvriendelijke knutselwinkel in Dordrecht , je kunt daar altijd aanschuiven en we hebben op het www een aantal paasknutselsites gevonden.
In Op de hak belichten we beknopt 1 april en de tradities eromheen, o.a. De 1 april gebruiken in andere landen en benamingen van 1 april in omliggende landen.
De Uitgaanstips gaan dit keer over Charleroi, we hebben een heuse stadswandeling met dank aan de VVV van Charleroi en een aantal musea waaronder het glasmuseum en het museum van de fotografiekunst die beide over een zeer uitgebreide collectie beschikken.

Techies is een nieuwe en hoogstwaarschijnlijk blijvende rubriek onder kundige leiding. Iedereen die een vraag heeft op computergebied en alles wat eromheen hangt, kan de vraag via Reacties onder aan dit e-zine, doorgeven aan de redactie, om zo het onderwerp voor de volgende keer te bepalen.
Kortom wilde je altijd al weten wat de snelheid van je computer bepaalt, hoe het komt dat wat je op het toetsenbord typt op het beeld verschijnt, wat een goed Open source alternatief is voor het programma wat je nu draait, hoe een touchscreen werkt, begrijp je een Engelse term niet enz. enz
In Techies gaat hij proberen het BEGRIJPELIJK te verklaren.
Deze keer gaat Techies over Open source, het zal een ieder vanaf nu in ieder geval duidelijk zijn wat een broncode nu precies is.

Dan hebben we ook nog !!!!!Belangrijk!!!!! en het is ook vrij belangrijk dat iedereen die dit leest, in overweging neemt om te komen of in ieder geval zijn vragen te stellen via e-mail, fax of telefoon en het doorgeeft aan zijn kennissen!!!
Op 26 april organiseert het KSCC een stemvoorlichtingsavond voor binnenvaartschippers, er zijn diverse politici die hun binnenvaart beleid uit de doeken doen en het is mogelijk van te voren politiek getinte vragen via het KSCC aan politici te stellen.
Kijk voor uitgebreidde info even bij !!!!!Belangrijk!!!!! en geef het ook aan je buurman/ vrouw door!

Fijne paas voorbereidingen allemaal,


De redactie van SOFA e-zine wenst jullie veel leesplezier.

Naar het begin van SOFA e-zine.

IN HET NIEUWS.

Pasen:

Vanuit de christelijke visie.

Pasen is (net als Pinksteren) van oorsprong een joods feest. De oorsprong ligt bij het verhaal van de uittocht van het volk Israël uit het land Egypte. Daar hadden ze enkele eeuwen als slaven geleefd, tot ze door God werden bevrijd.

Die bevrijding ging niet zonder slag of stoot: allerlei 'plagen' waren nodig om de Egyptenaren te bewegen het volk te laten gaan. Je kunt dit verhaal nalezen in het bijbelboek 'Exodus'. De Israëlieten herdachten elk jaar deze bevrijding uit de slavernij, door het vieren van het Paasfeest . Daarbij werden lammetjes geslacht en werden er speciale ongerezen broden gegeten (matsot).
Juist in deze tijd van het jaar gebeurde het dat Jezus (in de nacht van woensdag op donderdag voor het paasfeest) werd gearresteerd en berecht. Op de donderdag voor het Paasfeest , juist terwijl bij de tempel de lammeren werden geslacht, werd Jezus gekruisigd op een heuvel even buiten Jeruzalem. Deze dag wordt door christenen herdacht op Goede Vrijdag, geschiedkundig dus niet helemaal juist!

Het eigenlijke Joodse Paasfeest werd gevierd op vrijdag en zaterdag (een grote sabbath). Dit waren rustdagen, waarop niet gewerkt werd.
De dag na de sabbath (zondag) gingen de volgelingen van Jezus naar zijn graf.
Tot hun schrik zagen ze dat het graf open stond, en dat terwijl de Romeinen het graf juist hadden verzegeld en er een wacht voor hadden gezet! Toen ze in het graf keken, zagen ze dat het leeg was. Nog dezelfde dag hebben een aantal volgelingen van Jezus hem levend en wel gezien: Jezus bleek niet meer dood te zijn: Hij was weer levend geworden!

Met dank aan: www.woordenboek.solcon.nl
(selecteer in het linkerframe Pasen)


Eerst vanaf het jaar 325 wordt Pasen min of meer gevierd zoals het nu door de Rooms Katholieke kerk nog gekend wordt. In dat jaar wordt door keizer Constatijn bepaald dat Pasen altijd gevierd dient te worden op de eerste zondag na de de eerste volle maan. Met 'volle maan' wordt dan wel de kerkelijke volle maan bedoeld, een nogal moeilijke berekening met nog moeilijkere begrippen. Het komt in ieder geval neer op het feit dat de kerkelijke volle maan altijd op 21 maart plaatsvindt en dat Pasen dus gevierd moet worden tussen 22 maart en 25 april.

Lees meer op: www.zonnet.com/pasen/oorsprong


Vanuit een andere visie,

Pasen zou zijn ontstaan uit een feest ter ere van de godin van de sensuele liefde of vruchtbaarheid: Astoreth/Astarte/Isjtar. Met grote orgieën werd gevierd dat de zon terugkwam en de natuur ontwaakte uit de winterse dood. Vroeger vond dit feest plaats rond 1 mei. De symbolen van deze godin waren de haas en het ei.
Een andere verklaring is dat Pasen afstamt van een feestdag ter ere van de godin van de dageraad: Eostre, of van een lentefeest ter ere van de Teutoonse godin van licht en lente: Eastre. Het feest was bedoeld om de demonen van de winter te verjagen. Vaak werden hierbij paasvuren aangestoken op heuveltoppen. Veel van de symbolen rond het moderne Paasfeest zijn in deze heidense feesten terug te vinden.
Zoals bij zoveel van onze feestdagen is ook hier een heidens gebruik dat moeilijk uit te bannen was door de kerk (wijselijk) verbonden aan de Christelijke viering ervan. De overeenkomsten zijn ook eenvoudig te zien: het herrijzen van de zon vs. het herrijzen van Jezus.

Lees meer op: www.vanharte.nl


De paashaas is al heel oud.
Deze ijverige eibezorger is al eeuwen het symbool van vruchtbaarheid en past helemaal in het thema van voorjaar en nieuw leven. Deze betekenis heeft de haas onder meer te danken aan het feit dat hij zich razendsnel voortplant.
De eerste verhalen over de paashaas komen uit de 14e eeuw en zijn geschreven in het Duits. Duitse emigranten introduceerden de paashaas in de Amerikaanse cultuur toen ze rond 1700 naar Amerika verhuisden. De paashaas werd vooral gezien als een kindervriend en kinderen 'geloofden' echt in de haas. Wie braaf was, kreeg van de paashaas een nest gekleurde eieren.
De kinderen maakten zelf een nestje in de tuin, de paashaas bezorgde de eieren bij de brave kinderen. Zo springt de paashaas al jaren rond over de hele wereld
Bij Pasen horen eieren.
In bijna elke winkel kun je wel iets eivormigs kopen. Waarom zijn eieren zo onlosmakelijk verbonden met Pasen? Dit heeft weer te maken het leven, de opstanding uit de dood. Het ei werd hier voor het Christendom het symbool voor. Verder heeft het ei natuurlijk de symbolische betekenis van vruchtbaarheid en nieuw leven.

Paastradities.
Heb je ooit van het paasvuur, ‘Vloeggelen en Eier gadder’n gehoord? Dit zijn zomaar een paar paastradities die in sommige delen van dit land nog ieder jaar weer terugkeren, voornamelijk in het oosten. Zo is het paasvuur is meestal een zeer groot vuur waarbij veel hout op een weiland gegooid wordt en dan in brand wordt gezet. Dit is om de boze geesten te verdrijven en wordt in heel Twente gedaan.Vloeggelen en Eier gadder’n zijn meer plaatselijke tradities.

Met dank aan en meer paas info op www.seniorenweb.nl/pasen/betekenissen

Naar het begin van SOFA e-zine.

IN DE BLADEN.

Beleef het mee in de wereld van Privé.

Diana Ross is opgenomen in een psychiatrische inrichting.

Het falen van haar huwelijk en de mislukte reünietournee met de Supremes hebben de soullegende zodanig aangegrepen dat ze volledig is ingestort!


Na haar terugkeer van haar huwelijksreis van ruim een maand wacht Máxima een grote domper.

Zij moet voor de rechter verschijnen vanwege de aanrijding die zij had met een Wassenaarse zakenman.


Karin Bloemen is er kapot van en kan het niet begrijpen.

In haar bungalow in Broek in Waterland werd ingebroken en voor duizenden euro's aan spullen, waaronder dierbare persoonlijke bezittingen, gestolen.


Fons de Poel is verwikkeld in een liefdesdrama!

Zijn nieuwe vriendin was voorheen de geliefde van Netwerk-collega Sven Kockelman. Volgens vrienden is Fons erin geluisd en is hun relatie geen lang leven beschoren...


In een zeer openhartig, exclusief interview praat Enrique Iglesias over zijn moeizame relatie met zijn vader, over zijn jeugd, zijn seksleven en de mooie blonde tennisster Anna Kournikova.


Meer lezen???
www.prive.nl

Naar het begin van SOFA e-zine.

COLUMN.

Hallo sofa-ers,

Er werd mij de vraag gesteld hoe vier je Pasen als je man aan boord zit en jij thuis met de kinderen?
Tja, hoe vieren wij de Pasen eigenlijk.
Vroeger (ahum) in de oudheid toen ik zelf nog kind was verfde we wat eieren en we kregen een chocolade haasje of wat kleine eitjes . Toen ik net uit huis was kwam de zogenaamde paasboom . Wat takken van de kronkelwilg en flink volhangen met chocolade en wat van die pluizige kuikentjes hier en daar.
Ik kan me herinneren dat vooral mijn man en mijn zwager mijn moeder altijd erg dankbaar aankeken. Tenminste als er een schaar voor handen was om de chocolade uit de boom te plunderen.

Toen kwam er een tijd dat Pasen hét begin aankondigde van een nieuw seizoen vol vliegmogelijkheden. (modelvliegen, hobby van mijn echtgenoot) Dat werd op de club uitbundig gevierd, er werden wat demonstraties vertoond met jetvliegtuigjes e.d.
Natuurlijk moet je op zo'n dag wel wat lekkers binnen handbereik hebben, dus was ik al enige weken ervoor bezig met plannen en inkopen. Koffie, thee, blikjes fris, belegde broodjes. En tja het was Pasen , dus het clubhok werd opgevrolijkt met wat groen en geel hier en daar en zonder eieren geen Pasen.
Dus de chocoladewereld werd haast rijk van ons.

Maar aan alles komt een einde. En met hele kleine kinderen zijn zulke dingen ook niet altijd heel handig te regelen/ realiseren.
Dus nu vieren we Pasen gewoon thuis. En of papa dan wel of niet thuis is maakt niet zoveel verschil.
Dat "vieren" van Pasen is ook best overdreven. Er zijn gewoon wat chocolade eitjes in huis. Misschien dat we zelfs op tijd gaan opstaan en dan lekker wat croissantjes in de oven. Het lijkt bijna op een uitgebreid ontbijt.
Daarna is het gewoon zondag.
Bij goed weer gaan de oudste kleren aan en een overall en dan mee met papa die nog snel een vliegtuig in de kofferbak erbij propt. Mama kiest liever voor thuisblijven want wat moet je op een km2 open veld nu aan Pasen vieren?

Misschien dat we dit jaar maar eens iedereen een Paaskaartje sturen en een grote paasboom vol met eitjes opzetten want papa is thuis met Pasen.
En de commercie heeft toch al die dingen niet voor niks bedacht...???

Vrolijk Pasen!
Damone

Naar het begin van SOFA e-zine.

KLEINE GASTJES.

Dag lieve kinderen, hier is tante Lourentia weer met een e-mail voor jou.

Binnenkort is het Pasen.
In de winkel zijn al leuke paasartikelen te koop.
Ga maar eens kijken. Kleine gele kuikentjes, chocolade eitjes in allerlei smaken, grote chocolade paashazen met een mandje eieren op hun rug. Ook kun je speciale verf kopen om gekookte eieren mee te verven.
En kijk zelf maar eens wat er nog meer is.

Met Pasen begint ook ongeveer de lente.
Misschien heb je tussen september en november bloembollen in een grote pot gepoot.
Voor de kinderen die al langer mijn e-mailtjes lezen weten dat we daar over allerlei soorten en kleuren gesproken hebben.
Je ziet nu ook in de tuinen en soms in de bermen langs de weg mooie gele narcissen bloeien en paarse krokussen en de sneeuwklokjes met hun witte bloemen zijn al weer uit gebloeid.
Ik ben gisteren naar de winkel geweest en heb ik viooltjes gekocht.
Die zitten niet aan bolletjes, maar bloeien als eerste bloemen in de tuin.
Weet je, als je bloembollen uitgebloeid zijn hoef je ze niet weg te gooien. Je haalt ze uit de modder en bewaart het in een netje waar sinaasappels of spruiten in zitten. In de herfst poot je ze weer opnieuw en krijg je in de lente weer bloemen.

Lente en Pasen staat dus eigenlijk voor nieuw leven.
Omdat alles dood lijkt en toch elk jaar weer begint te groeien en te bloeien.
De meeste van jullie hebben ook wel van Jezus gehoord. Met Pasen werd hij aan een kruis gehangen met spijkers door zijn handen en voeten. Dit is natuurlijk heel erg. Maar hij deed dit met een opdracht. Door zijn dood aan het kruis ging hij naar de hemel om bij zijn vader, de Here God, een plekje voor ons in de hemel te bespreken. Zodat wij wanneer wij dood gaan hier op aarde, in de hemel weer gaan leven.
Kijk maar goed naar de bomen.
Ze lijken nu wel dood omdat je alleen maar takken ziet. Maar wanneer je goed kijkt komen er weer bladeren aan. Dus de boom is niet dood maar leeft!

Ik weet niet of het bij jullie nog zo gaat, maar toen ik zo oud was als jullie kreeg ik met Pasen nieuwe kleren.
Dat waren dan nieuwe zomer kleren.
Vaak is het bij Pasen nog niet zo warm, maar je moest en zou je nieuwe kleren aan om er mee te pronken.
Daarom noem je die kleren dan ook Paaskepronk.

Nou lieve kinderen ik heb eerst weer genoeg verteld.
Eet je niet misselijk in de chocolade zou ik zeggen en knutsel er deze weken maar goed op los want je kunt zoveel leuke dingen maken met Pasen.
Ik zelf maak met Pasen altijd een aparte versierde tafel met Paasartikelen, misschien is dit voor jullie ook een idee.

Lieve kinderen, tot de volgende keer. Het duurt misschien twee weken, dan e-mailen we elkaar weer.

tante Lourentia.

Naar het begin van SOFA e-zine.

SPREUK VAN DE WEEK.

Hoe meer je weet, hoe meer je niet weet.
ingezonden via e-mail.

Naar het begin van SOFA e-zine.

UITGAANSTIPS.

Charleroi.

De naam Charleroi komt van het voormalige fort Charleroy dat de Spanjaarden in 1666 op de kaap, boven de vallei van de Samber realiseerden. Het fort kreeg deze naam uit eerbetoon aan Charleroy , de Spaanse infant koning.
Een jaar later waren de Fransen na de verovering heer en meester en onder leiding van Vauban worden de kunstwerken uitgebreid en verbeterd.
Charleroi ontwikkeld zich verder met toestemming van Lodewijk XIV.
Het verdrag van Nijmegen wijst in 1678 de stad weer aan de Spanjaarden toe.

De primitieve plaatselijke industrie gebaseerd op steenkool, ijzer en glas, geeft de bevolking van Charleroi kans om te groeien.
Ondertussen is de strategische ligging van Charleroi een bron van onrust, pas in 1914 is Charleroi voor het laatst een strijdtoneel van geweld.

Dankzij de delfstoffen in de vorm van kolen en ijzererts maakt Charleroi een glanzende periode door, door de winning van de eerst genoemde delfstof, veranderd de naam van de streek in de volksmond, in Zwart land.
Sinds de sluiting van de kolenmijnen is Charleroi aan een omwenteling bezig, van Zwart- naar Groen land.
Het stadscentrum van Charleroi is met zorg vernieuwd en de 62 slakkenbergen zijn nu voor het merendeel met beplanting begroeid.


Charleroi beschikt over een zestal musea.

o.a. Het Musee de Verre (glasmuseum).
Prachtige presentaties met schitterend kunstwerken geven een goed beeld van wat ooit heeft bijgedragen aan de bloei en groei van Charleroi.

Het Musee de la Photographie. (fotografiekunst museum).
Het oude Karmelietenklooster waarin dit museum is gevestigd is op zich al een bezoekje waard.
Vele fototoestellen, een bibliotheek, een databank met meer dan 50.000 foto's geven je een goed beeld van de geschiedenis van de fotografie.
Verder zijn hier nog afwisselende thematentoonstellingen.

Het Musee de l'Industrie ( industriemuseum ). Dit treffend gelegen museum bestaat uit een zevental afdelingen, walserij, werktuigkunde, drukkerij, hoogoven, electriciteit, tarms en industriearchieven.
Je krijgt hiet in ieder geval een levendig beeld van de industriele gereedschappen en -technieken.

Voor wie Charleroi te voet wil ontdekken, volgt hier een stadswandeling door Charleroi.

Bovenstad

Vertrek vanop de Place du Manège (parkeergelegenheid) aan het Palais des Beaux-Arts (Paleis voor Schone Kunsten) (aan de oostzijde van het plein).

Loop de Avenue de l'Europe zo'n 100 meter in de richting van het Palais des Expositions (Tentoonstellingspaleis) af.

Loop terug naar de Place du Manège en ga via de Rue du Dauphin naar de Place Charles II. Dit is het middelpunt van de voormalige vesting. Hier kunt u het Stadhuis (1936; het Musée des Beaux-Arts (Museum voor Schone Kunsten) en het Destrée-museum zijn erin ondergebracht),de Sint-Kristoffelbasiliek (1801) en het patroon van de aangrenzende straten bewonderen, dat getuigt van de militaire achtergrond van de Bovenstad (niet te missen: de 17de eeuwse huizen in de Rue de France en de Rue des Gardes).

Loop de Rue Neuve, de gedeeltelijk verkeersvrije winkelstraat, af en neem dan links de Boulevard Janson. Vervolgens gaat u rechts de Boulevard Rouiller op tot u bij de Université du Travail (1901 - Universiteit van de Arbeid) komt.

Aan het eind van de Boulevard Rouiller, na het Square Yernaux, neemt u de Boulevard Dewandre. Vervolgens gaat u rechts naar de Boulevard Joseph II. Een stukje verder, op de Boulevard Defontaine, moet u beslist bij het Musée du Verre (Glasmuseum) halt houden.

Loop vervolgens verder naar het Palais de Justice (Justitiepaleis) en het Parc Reine Astrid (Koningin Astridpark).

Ga vervolgens rechts de Boulevard Audent op tot bij het monument van Jules Destrée.

Wandel verder naar de Place Charles II of neem de Rue de la Montagne richting Benedenstad.


Benedenstad

Loop de winkel-wandelstraat Rue de la Montagne af.

Neem rechts de Rue de Dampremy: de huizen op de nummers 67 en 69 dateren respectievelijk van 1694 en 1731. Wat verder aan de rechterkant ziet u de Escalier des Rames, een overblijfsel van de vesting.

Helemaal aan het eind van de straat neemt u links richting Sint-Fiacrekapel (17de eeuw).

Links gaat u via de Boulevard Tirou (gedempte voormalige Samberbedding) naar de Place Albert Ier.

Loop via de Rue du Collège naar de Place Buisset: aan weerszijden van de brug die naar het station leidt, staan twee standbeelden van de hand van Constantin Meunier (De Metaalarbeider en De Mijnwerker).

Vanaf de Place Buisset neemt u de Rue Léopold. Op het kruispunt met de Rue des Peines Perdues slaat u linksaf tot u bij de Rue Navez komt. Hier kunt u de schitterende 18de eeuwse gevel van het Institut Notre Dame (O.L.V.-Instituut) bewonderen.

Sla de Boulevard Tirou links in, neem vervolgens de Rue du Pont de Sambre en loop de Rue de la Montagne op naar de Place Charles II en vervolgens de Place du Manège. Dit is het einde van deze ontdekkingstocht door het centrum van Charleroi.

Met dank aan het Schepen van Toerisme (VVV kantoor) van Charleroi.

Meer info???
Het VVV-kantoor (Schepen van Toerisme) en de VZW Espace Environnement.
Rue de Montigny 29,
6000 Charleroi.
of www.charleroi.be

Naar het begin van SOFA e-zine.

CREABEA.

Pasen & Creatief.

Pasen is een goede aanleiding om weer eens iets creatiefs te doen, bijvoorbeeld leuke raamdecoraties.
Motieven haal je uit speciale Window-color boekjes maar ook uit de kleur- em stripboeken van de kinderen. Clip-arts uit je computer van grafische programma's of internet zijn ook heel bruikbaar.

Materialen of ideeen nodig?
In Mannheim achter P & C bevindt zich de riante hobbywinkel Idee Creativmarkt (N4, 11-12 tel. 0621-24489)
In deze drie verdiepingen grote winkel kun je je euro's wel kwijt. Ze verkopen ook heel veel materialen voor de servettentechniek. Met de motieven op servetten kun je dakpannen, bloempotten, dienbladen, dozen, linnen tassen en nog veel meer decoreren.
De mogelijkheden zijn eindeloos en heel geschikt voor Pasen.

Nog meer ideetjes vind je op www.pipoos.nl
De winkels van Pipoos vind je o.a. in Rotterdam en Dordrecht . Er worden regelmatig cursussen in de winkels georganiseerd.
De winkel in Dordrecht (Winkelcentrum Drievriendenhof) is zeer schippersvriendelijk, je kunt altijd aanschuiven.
Alle informatie en adressen is te vinden op de website.


Nog meer leuke paas knutselsites,

www.enchantedlearning.com/crafts/easter/ (engels!!)
www.hone.hetnet.nl/~sonjapeter/paashaas
www.knutselidee.nl/startpasen.htm
www.home.planet/~juffrouw.ilona/pasen.html
www.kleurplaten.nl/pasen


Naar het begin van SOFA e-zine.

TECHIES.

Open Source?

In deze nieuwe rubriek van Sofa steeds een ander technisch onderwerp "bij de horens ". Op verzoek van Henriette deze keer "Open Source" . Als je een vraag hebt, stuur gerust in naar de redactie, die bepaalt waar het volgende stukje over gaat.

"Open Source", letterlijk "open bron", het gaat over de broncode van programmatuur die volgens de liefhebbers van open source vrij toegankelijk en modificeerbaar zou moeten zijn voor iedereen die dat wil.
De broncode is de voor programeurs leesbare versie van programma's die door computers kunnen worden begrepen.
>
Wat heeft dat voor nut?
Allereerst zorgt het er voor dat je als gebruiker in staat bent irritante of zelfs gevaarlijke zaken van de programmatuur die je gebruikt op te sporen en aan te passen. Dat kan niet iedereen maar iedereen kent desnoods via via altijd wel iemand die het wel kan. Er is geen totale afhankelijkheid meer van de leverancier van de software.

Ander aspect is dat je zelf verbeteringen kan (laten) aanbrengen en er ook voordeel van kan hebben als anderen verbeteringen hebben aangebracht en daarvan ook de broncode beschikbaar hebben gestelt. Open source werkt eigenlijk alleen maar goed als er voldoende toevoer van nieuwe broncode is. en dat is op zich in de praktijk eigenlijk alleen het geval bij programma's die erg veel worden gebruikt of veel door programmeurs worden gebruikt. In het eerste geval is er een voor de programmeurs gunstig " eer effect ", in het tweede geval wil de programmeur toch van een probleem af waar hij zelf mee te maken heeft en hij zit er niet mee om een kopietje aan een collega te geven, met beetje geluk krijgt hij dan ook weer eens wat terug.

Enige tijd geleden kwam Richard Stallman op het idee aan " Open Source" nadere, listig te noemen, voorwaarden te stellen onder de naam "GPL" (GNU Public License). Simpel gezegd komen de GPL voorwaarden er op neer dat als je wat aan GPL software verbouwt je =verplicht= bent de verbouwingen publiekelijk bekend te maken, weer door te geven aan wie maar wil. Linux is het bekendste open source besturingssysteem onder GPL voorwaarden . De bekendheid en de verspreiding ervan is voor een groot deel te danken aan de GPL voorwaarden die " zwaan kleef aan " voor uitbreiding van de software en daarmee van de functionaliteit zorgdragen. Richard Stallman vind niet geheel ontereacht dat Linux niet " Linux " zou moeten heten maar GPL-Unix .

Voor bedrijven en klanten is het vooral belangrijk dat ze met open source software niet meer onnodig van andere bedrijven afhankelijk zijn. Belangrijkste probleem is dat veel software is geintegreerd met niet open-source software zoals Windows. Omdat Windows een wezenlijk deel van de functionaliteit van die software regelt , met name het gebruikersinterface deel, is het in de praktijk lastig om open-source voor windows-software zomaar voor andere computers en besturingsystemen geschikt te maken.

+++chefren


Heb jij vragen over computers, programma's, hardware of begrijp je er helemaal niks van en wil je eindelijk wat licht in de computerduisternis?
Mail je vraag dan naar de redactie.


Naar het begin van SOFA e-zine.

OP DE HAK...

1 april.

Pasen en 1 april vallen dit jaar bijna op dezelfde dag en dat is geen grap!
Vaag staat me bij dat op 1 april Alva of was het Alfa zijn bril verloor.
Reden genoeg om eens wat te gaan spitten op het www.

De 1 april traditie gaat echter veel verder terug dan het jaar, waarin de hoogstwaarschijnlijk brilloze Alva Den Briel!!!, verloor aan de watergeuzen.

Ook andere landen kennen de 1 april traditie.
Enkele 1 april vertalingen zijn:
Vlaanderen = Verzenderkensdag.
Duitsland = Narrentag.
Engeland = All foolsday.
Degene die in engeland in een 1 aprilgrap trapt noemt men daar, april fool. In Frankrijk wordt diegene, poisson d'Avril genoemd.


Waarschijnlijk hebben de Europese emigranten de 1 april traditie over de globe verspreid.

In oorsprong is het de kunst om iemand met 1 april onwaarschijnlijke berichten door te laten geven en degene daar naar te laten handelen.
Wie kent er niet een matroos die op 1 april de opdracht kreeg bougievonkjes te gaan halen of het plintenladdertje moest zoeken.
Bekende andere voorbeelden zijn:
Om zwartkijkers en -luisteraars, wijs te maken dat de Radiocontrole Dienst, de illegale toestellen niet kan traceren als er aan de straatkant zilverpapier omheen is gevouwen!!!
Of de eerstejaars student medicijnen die de opdracht krijgt een zwelorgaan te gaan halen bij een protesefirma.

Ook op het www wemelt het van de 1 april grappen, van vele nep 4us meldingen en HOAX en tot de koop of verkoop van onwaarschijnlijke dingen.
Het klapstuk der 1 april grappen volgens velen is het persbericht uit 1994 met als kop, Microsoft doet bod op katholieke kerk!

Meer info???
www.terublik.com/divers/1_april/1_april.html


Een man kwam uit de kerk en schudde de hand van de voorganger, die na elke dienst bij de uitgang staat.
De voorganger hield zijn hand vast en zei, ook jij mag bij het leger van God komen!
De man antwoordde, maar ik hoor al bij het leger van God.
Waarop de voorganger vroeg hoe het kwam dat hem alleen met kerstmis en met pasen in de kerk zag.
De man fluisterde terug, ik ben bij de geheime dienst...


Het is groen en plakt tegen de muur, wat is het?
Kermit de sticker.

Het is zwart en het lijkt op een kikker.
Kermit de nikker.

Het is groen en het versiert mannen.
Kermit de flikker.

Het is groen en het steekt.
Kermit de prikker.

Het is groen en speelt voor spion.
Kermit de klikker.

Het is bruin en het legt 1 maal per jaar eieren.
Kermit de PAASHAAS.


Hoe heeft een dom blondje haar eieren het liefst?
Onbevrucht!

Naar het begin van SOFA e-zine.

!!!!! BELANGRIJK !!!!!

De binnenvaart kiest.

Weet je nooit op wie je moet stemmen?
Is het je volledig duister wat het binnenvaartbeleid van de diverse politieke partijen is?

Dan heb je nu de kans om wat licht te krijgen in de kiesduisternis.


Op 26 april om 19.30 zijn in het KSCC te Nijmegen de woordvoerders van de binnenvaart van de partijen uitgenodigd.
De kleine Christelijke partijen-zij hebben vaak een goed geformuleerd Binnenvaartbeleid!!!Verder op alfabetische volgorde: CDA, D66, Groen Links, PvdA en de VVD.
Het KSCC geeft een vergelijkend overzicht van de partijprogramma's in de Volaan Vooruit van april, in dit overzicht zal in het bijzonder de relatie met de Binnenvaart onder de loep genomen worden!


Concrete vragen kun je via het KSCC Nijmegen aan de politicus doorspelen.
Het KSCC bundelt ze dan per onderwerp.
De politicus kan zich dan goed op het antwoord voorbereiden.
Mits we toestemming krijgen van het KSCC zullen we de binnenvaartkiesprogramma's in de SOFA publiceren.


!!!!!Laat deze kans niet voorbij gaan!!!!!

Meer info???
KSCC schipperscentrum-Nijmegen,
Waalhaven,
Postbus 390,
6500 AJ NIJMEGEN.
tel: 024-3777575
fax: 024-3788201

e-mail:info@kscc.nl
www.kscc.nl


bron: Volaan Vooruit.

Naar het begin van SOFA e-zine.

KOMKOMMERTIPS.

Er staat geschreven in het kookboek....

Normaal kookboek, men neme een ei...

Hollands kookboek, men lene een ei...
Belgisch kookboek, men wachte tot den haan een ei legt...
Joods kookboek, men ruile een diamant voor 1000 eieren...
Amsterdams kookboek, men stele een ei...

Italiaans kookboek, men ontvoere een eierboer...
Duits kookboek, he du, eier!!!...aufmachen!!!
Surinaams kookboek, men wachte tot er iemand langskomt met een ei..
Rotterdams kookboek, men neme een Feyenoord supporter...

Kroatisch kookboek, men make van een veilige afstand een ei onschadelijk...
Eskimo's kookboek, men zoeke zich te pletter naar een ei...
Pools kookboek, men gaat in de rij staan in de hoop een ei te bemachtigen...
Zeeuws kookboek, het zou met een half ei ook moeten lukken...
Brits kookboek, men neme in ieder geval geen ei...

CD kookboek, men neme een wit ei...
VVD kookboek, men neme 2 flinke eieren van minimaal 80 ct/stuk...
Lijst Fortuin kookboek, men neme een glad ei...
PvdA kookboek, men legge het werk stil tot de eierprijzen dalen...
Groen Links kookboek, men neme een scharrelei...

Islamitisch kookboek, na zonsondergang mag men wel een ei nemen...
Russisch kookboek, als het van de staat mag, neemt men een ei...
Haags kookboek, u neemt een ei dat iets groter is dan dat van uw buurman...
Wassenaars kookboek, men late het meisje een ei halen...

Binnenvaart kookboek, ik wil het liefst een gesubsidieerd ei...
I.T. kookboek, de schipper moet mijn ei doorberekenen in de kostprijs...
Bevrachters kookboek, voor de prijs van een ei vaart uw buurman ook naar Bazel...

Naar het begin van SOFA e-zine.

RECEPT.

Paasbrunch:


Bruschetta met roerei (4 personen)

Ingrediënten:
1 rijpe trostomaat
1 klein voorgebakken stokbrood
3 teentjes knoflook
1? dl olijfolie
2 eieren
3 eetlepels slagroom
20 gram boter
peper en zout
1 eetlepel fijngeknipte bieslook (vers Gemak, C1000)


Bereiding:
Ontvel de tomaat, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in stukjes. Snij het stokbrood in schuine sneetjes. Leg de sneetjes naast elkaar op een ovenrooster en rooster ze onder de hete grill lichtbruin.
Pel de teentjes knoflook en pers ze boven de olie uit. Bestrijk de sneetjesbrood ermee. Klop intussen de eieren met de slagroom los. Smelt de boter in eenkoekenpan met anti-aanbaklaag en laat het eimengsel al roerend stollen. Schep de tomaatstukjes erdoor en breng alles op smaak met peper en zout. Verdeel het eimengsel over de sneetjes brood en garneer met bieslook.


Paastaart met monchou

Ingrediënten:
100 gram volkorenbiskwie
2 theelepel cacaopoeder
80 gram gesmolten boter
3 blaadjes gelatine
1/8 liter slagroom
50 gram basterdsuiker
200 gram zachte monchou
5 eetlepels advocaat
paaschocolaatjes

Bereiding:
Verkruimel de koekjes en roer de cacaopoeder en de boter erdoor. Verdeel het mengsel over de bodem van een springvorm (20 cm) en druk de bodem met een bolle kant van een lepel glad. Laat de bodem in de koelkast in 30 minuten hard worden. Week de gelatine enkele minuten in ruim koud water. Klop de slagroom lobbig met 25 gram basterdsuiker. Klop in een andere kom de monchou los en glad, Voeg de advocaat en de rest van de basterdsuiker toe en roer met de mixer tot een soepele massa. Los de uitgeknepen gelatine in 3 eetlepels heet water op. Roer de oplossing door het monchou-mengsel en verdeel het over de taartbodem. Laat de taart minimaal 3 uur in de koelkast opstijven. Verwijder de rand van de springvorm.
Garneer de taart met de paaseitjes.


Warme ham-kaasragout broodjes (4 personen)

Ingrediënten:
? zakje béchamelsaus (pak à 2 zakjes à 50 gram)
2? dl melk
? pakje hamreepjes (duopak à 200 graam)
50 gram geraspte belegen kaas
4 sneetjes wit casinobrood
2 eetlepels paneermeel

Bereiding:
Gril voorverwarmen op hoogste stand. Béchamelsaus met melk volgens gebruiksaanwijzing bereiden.
Hamreepjes en geraspte kaas erdoor roeren.
Ragout over sneetjes brood verdelen en bestrooien met paneermeel.
Broodjes circa 10 cm onder hete grill in circa 3 minuten onder hete grill laten kleuren.
Warm serveren.


Pittige croissantjes

Ingrediënten:
1 blikje croissantdeeg
3 eetlepels tomatenketchup
75 gram chorizo
3 eetlepel maïskorrels
2 bosui
3 eetlepels grof geraspte belegen kaas

Bereiding:
Bestrijk het deeg met de tomatenketchup. Snij de driehoekjes los en verdeel er de chorizo, maïskorrels en de in ringetjes gesneden bosui over. Rol de croissants op en leg ze op een met bakpapier bekleed bakblik. Bestrooi ze met de kaas.
Bak de croissants in een voorverwarmde oven (200°C) in circa 15 minuten lichtbruin en gaar.


BRON: www.twente.nl/tonny/astrid/pasen


Het kan nog net, voor de zomer gaat toeslaan. Ik was al op zoek naar het recept, want mijn zoon vindt het op internaat zo lekker:

Jachtschotel van hete bliksem
(hoofdgerecht 4 personen)

3 grote uien
500 gr. doorregen runderlappen
zout
peper
100 gr. boter of margarine
3 kruidnagels
3 laurierblaadjes
1 vleesbouillonblokje
2 kilo kruimige aardappels
3 grote goudrenetten
ca. 2 dl. melk
nootmuskaat
3 eetlepels paneermeel
1/2 eetlepel boter of margarine om in te vetten
ovenschaal inhoud ca. 2 1/2 liter.


1 - Uien pellen en grof snipperen. Vlees in blokjes snijden en bestrooien met zout en peper. In braadpan 25 gr. boter verhitten en vlees in ca. 5 minuten rondom bruin bakken. Ui ca. 2 minuten meebakken. Kruidnagels en laurierblaadjes toevoegen. Bouillonblokje erboven verkruimelen. Langs rand van pan ca. 2 dl. water toevoegen. Vlees afgedekt in ca. 3 uur zachtjes gaar stoven.

2 - Aardappels schillen, in stukken snijden en in pan met weinig water en zout in ca. 20 minuten gaarkoken. Appels schillen en in blokjes snijden. Aardappels afgieten en fijnstampen. Melk en 50 gr. boter erdoor roeren tot smeuiige puree ontstaat. Op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat. Appelblokjes door puree scheppen.

3 - Ovenschaal invetten. 1/3 Deel van puree met appel in schaal scheppen. Hierover helft van vlees met ui verdelen. Nog een keer herhalen en afdekken met rest van aardappelpuree. Paneermeel en rest boter in vlokjes erover verdelen.

4 - Bereiden: Oven voorverwarmen op 175 C of gasovenstand 3. Jachtschotel in midden van oven in ca. 45 minuten goudbruin en gaar laten worden.

(Gejat uit de Allerhande)


Naar het begin van SOFA e-zine.

SOFAGIRL.

Ze zijn er wel!!!

Sites voor 18+ die GSM vriendelijk zijn.
Op www.geocities.com/gertbaldi/verhalen.htm vind je een heleboel niets verhullende verhalen in platte text!
Beweeg je muis over het witte vlak en in het lichtblauw verschijnen er achter de nummertjes al dan niet veelbelovende titels.
Ook is het mogelijk je eigen niets verhullende verhaal te laten plaatsen.

LET WEL, NIET GESCHIKT VOOR BENEDEN DE 18!!!!!

Naar het begin van SOFA e-zine.

VRAAG EN AANBOD.


Wilt u iets te koop aanbieden, of zoekt u iets?
Mail naar: Henriette


REACTIES.

Heeft u een reactie?
Mail naar: Henriette

Wilt u een discussie starten over een onderwerp?
Mail dan naar Vaart-Familie

Naar het begin van SOFA e-zine.

VOORUITBLIK.

In de volgende aflevering van SOFA e-zine hebben we als thema kleuters.

Ingrid heeft een ontzettend leuk e-mail portret gemaakt van een mobiele kleuterjuf.o.a. Hoe ze erbij kwam mobiele juf te worden, wat ze leuk aan haar werk vindt en waar ze het voor doet.
Wie er nog leuke kleuter tips, kleuter sites, kleuter verhalen, kleuter ervaringen of kleuter uitspraken van een kleuter aan boord of aan de wal heeft, kan ze mailen naar de redactie.


Naar het begin van SOFA e-zine.

REACTIES.

Heeft u een reactie?
Ook een reactie? Mail naar Henriette. of maak gebruik van het formulier:

Je naam (scheepsnaam) - altijd invullen:

Je e-mail-adres - altijd invullen:

Je reactie:

     


Begin.


Ook een eigen rubriek in SOFA?
Mail naar: Henriette


Hier ADVERTEREN? Plaats een button met link naar je site! Meer weten? Mail VAART!
of bel
06-53 596 496

VAART!Mobiel

index