VAART! Archief '97/7
Wat is de vaart zonder schepen? 
Wat is het web zonder beelden?

VAART! Archief '97/7

Editie 1.2 van 24.9.97 - © 1997 - VAART! Info


Het VAART! Archief is een bewaarplaats van berichten met links die ooit zijn verschenen in VAART! Actueel.

Vaste rubrieken
VAART! op Internet:
VAART! Actueel
VAART! Archief
VAART! Bedrijf
VAART! Berichten
VAART! Column
VAART! Forum
- Wie is Wie?
VAART! Kiosk
VAART! Links
VAART! Milieu
VAART! Reizen
VAART! Nautisch
VAART! Overslag
VAART! Normen
VAART! Reizen
VAART! Telematica
VAART! Top-10
VAART! Werk
VAART! Vracht
VAART! Zoek
Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op dvdm@compuserve.com Deze pagina is het best te lezen met Netscape 3.0 of een vergelijkbaar type browser.

© 1996-1998
VAART! Info

Ingeloot voor de bietencampagne 1997

Voor de bietencampagne 1997 zijn 45 schepen ingeloot en 13 reserveschepen. Voor één reservepositie in de categorie van 130 ton en meer was geen schip beschikbaar, zo blijkt een de publicatie van het Vervoerders Overleg Bietencampagnes. De campagne begint vermoedelijk op 16 september en zal duren tot ongeveer 21 december. De fabriek heeft goede hoop op een omvangrijke campagne. De laadplaats Oude Zeug wordt nog voor de campagne op acceptabele diepgang gebracht en de laadplaats Born is verbeterd.
20.8.97

Milieubericht geeft verkoeling

'Het ScheepsAfvalstoffenVerdrag, zegeltjes, differentiatie, kortingsregelingen, het ScheepsMilieuPlan enz.' Wie bij deze temperaturen zijn hoofd breekt over de toekomstige ontwikkelingen op het gebied van binnenvaart en milieu, loopt al snel kans (over)verhit te raken. Niet alleen omdat het best pittige kost is, maar ook omdat het soms leidt tot verhitte discussies. Roelof Weekhout's Milieubericht geeft verkoeling.
18.8.97

Webprotest tegen afschaffen duty free

Rederij Kamstra nodigt bezoekers van haar website uit om een protest achter te laten, tegen het besluit van de Europese Unie per 1 juli 1999 het belastingvrije inkopen binnen Europa af te schaffen. Vele vliegtuig- en bootreizigers kopen regelmatig belastingvrije artikelen in de taxfree shops op vliegvelden en aan boord. De reden ligt voor de hand, de prijzen zijn uiterst gunstig. Maar het belastingvrije inkopen wordt bedreigd. Kamstra brengt vanuit de Eemshaven dagelijks gasten buitengaats om in de taxfree winkels aan boord hun inkopen te doen.
18.8.97

Knotsgekke 'Battle of Amsterdam' in Singel

Met de zomer in het hoofd zijn Amsterdammers tot de gekste dingen in staat. Neem 'The Battle of Amsterdam', een zeilrace in het water van de Singel. Maken ze daar nog steeds wind met reuzenventilatoren? Het doet denken aan het oude Rome waar arena's met water gevuld werden en het volk zich vergaapte aan lome zeilpartijen. Op de Battle-site worden zelfs videobeelden vertoond.
20.8.97

Veertig jaar duwvaart op de Rijn

De Wasserbüffel, die in 1957 als eerste duwboot werd ingezet op de Rijn, is aangemeld voor de sloop. Het is één van de opmerkelijke (nieuws)feiten in de verhalenserie waarmee het jongste nummer van de Binnenvaartkrant grotendeels is gevuld. Je leest er alles over in de nieuwe VAART! Kiosk (v/h VAART! Bladen).
'Er is veel veranderd. De Veerhaven VIII heeft een fitnessruimte aan boord en het geluidsniveau is minimaal. Tegenwoordig zijn het gewoon luxueuze, mooie schepen', zegt werfdirecteur Roel Verdam van De Biesbosch.
Directeur P.H. Hoogwout van rederij Veerhaven: 'Tezamen met de handling in de laad- en loshaven zorgt de duwvaart voor een optimaal transportsysteem in de droge lading-sector.'

16.8.97

VAART! Vracht: je ladingmarkt op het Web

Wat heb je 'in'? Dé hamvraag voor schippers.
VAART! groepeert het webaanbod over lading voor de binnenvaart in een nieuwe pagina VAART! Vracht.
Met binnenkort een verrassend concreet systeem voor ladingaanbieders en scheepseigenaren om on-line snel tot vervoersafspraken te komen.

14.8.97

'Elektronische ijkmeting geloofwaardiger'

'Een oplossing hiervoor zou het imago van de binnenvaart ten goede komen en de geloofwaardigheid van scheepsmetingen bij verladers en hun klanten verbeteren', schrijft Erik Pauwels, schipper van de cementtanker Aviso in VAART! Forum. Alle partijen hebben baat bij een goede elektronische meting, maar volgens Pauwels stagneert de ontwikkeling. 'Vooral omdat de wetgeving deze technologische evolutie niet volgt, maar ook omdat erkende ijkmeesters in dienst van het NMI zich hierdoor bedreigd voelen, komt er weinig schot in.'
15.8.97

Pittige vragen bij BN-contract Liberfone

Bellen van de wal met GSM-nummers in binnen- en buitenland en naar walnummers in het buitenland kan tot bijna 40% goedkoper. Binnenvaart Nederland (BN) tekende een mantelovereenkomst met IMS Telecom.
De korting op alle buitenlandse gesprekken en gesprekken met GSM- en ATF/NMT-toestellen is exclusief voor de 4500 leden van de bij BN aangesloten organisaties. Ook internaten voor schipperskinderen kunnen er gebruik van maken.
Een voordelig GSM-contract met Liberfone is in de maak. VAART! Forum-lid Elbert Vissers (Tecarli) wil er meer van weten, en stelde Libertel een reeks pittige vragen.

Bekijk en vergelijk prijzen en kwaliteiten
bij de Nationale GSM Index


14.8.97


Niet op VAMIL-lijst ondanks milieuprijs

De toezegging 'Inzendingen voor de Milieuprijs zullen in aanmerking worden genomen voor plaatsing op de VAMIL-lijst (Regeling Vervroegde Afschrijving Milieu-investeringen)' van Verkeer & Waterstaat heeft weinig om het lijf. De 1994-winnaar IHC Lagersmit kreeg weliswaar een mooie vermelding op de V&W-website, maar de vetdichte schroefaskoker waar het allemaal om ging komt nog steeds niet voor op de VAMIL-lijst, klaag sales engineer Carl von Lindern in de Scheepvaartkrant.
De lijst vermeldt machines, installaties en andere milieu-investeringen waarop ondernemers vervroegd mogen afschrijven. Door hergebruik van het vet, kan een schip met de vetdichte schroefaskoker twee tot drie kilo vet besparen per vaardag.

14.8.97

Expeditie 'Waterways Of The Americas'

Het zeiljacht Zeno's Arrow is begonnen aan de twee jaar durende expeditie 'Waterways Of The Americas' door Noord- en Zuid-Amerika. Captain Michael C. Dunn stak in het uiterste noorden van wal, in Inuvik waar de MacKenzie River uitloopt in de Noordelijke IJszee. 'From here we begin a two-year unforgettable adventure', schrijft hij iedereen die hem volgt via het Internet. 'We will meet some of you in person, and others soley through the electronic sea that is the Internet. We will travel to some wild and little known waterways and encounter real-life dangers, and to some of the most beautiful and fantastic places, also.'
25.7.97