VAART! Archief '97/6
Wat is de vaart zonder schepen? 
Wat is het web zonder beelden?

VAART! Archief '97/6

Editie 1.2 van 24.9.97 - © 1997 - VAART! Info


Het VAART! Archief is een bewaarplaats van berichten met links die ooit zijn verschenen in VAART! Actueel.

Vaste rubrieken
VAART! op Internet:
VAART! Actueel
VAART! Archief
VAART! Bedrijf
VAART! Berichten
VAART! Column
VAART! Forum
- Wie is Wie?
VAART! Kiosk
VAART! Links
VAART! Milieu
VAART! Reizen
VAART! Nautisch
VAART! Overslag
VAART! Normen
VAART! Reizen
VAART! Telematica
VAART! Top-10
VAART! Werk
VAART! Vracht
VAART! Zoek
Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op dvdm@compuserve.com Deze pagina is het best te lezen met Netscape 3.0 of een vergelijkbaar type browser.

© 1996-1998
VAART! Info

Heerenveen: laatste SKS-kampioen in katoen

Titelverdediger en kanshebber Sneeker Pan had het nakijken tijdens de finale op eigen water. De kampioenstitel van het SKS-Skūtsjesilen'97 was voor de Gerben van Manen, het skūtsje van Heerenveen.

De strijd van skūtsjes en schippers van de Sintrale Kommisje Skūtsjesilen (SKS) is in dagelijkse verslagen en foto's terug te vinden op Skūtsjesilen 1997. Na de traditionele SKS namen de 'vrije' skūtsjes het tegen elkaar op in de Iepen Fryske Kampioenskippen Skūtsjesilen (IFKS). Ook van die alternatieve wedstrijden deed Persbureau Fryslān dagelijks verslag op het Web.


25.7.97


De watersnoodramp in Midden-Europa

'Het water zakt. Er zijn desinfectiemiddelen nodig, schoonmaakmiddelen, rubberen handschoenen, kleding, vuilniszakken', meldt een Poolse provider in het Nederlands over de watersnood in zijn land. Minister Hans van Mierlo (BuZa) werd volgens zijn verslag aan de Tweede Kamer vooral gevraagd om zware pompen. Een speciale rampsite (Engelstalig) is Flood Disaster in Poland, met ondermeer satelliet-opnamen. Central Europe Online rapporteert zeer uitgebreid over de ramp, compleet met videobeelden.
Zie ook: Donaupegelübersicht

Was het in 1995 bij ons wel ooit zo erg? Haal herinneringen op bij XXLink en Short report on the flooding in the Netherlands.


14.8.97


Havens & Vaarwegen in VAART! Nautisch

In VAART! Nautisch, een nieuwe aanwinst op onze site, vind je het beste van Web op het gebied van havens, vaarwegen, nautische informatie, techniek en belangen bij elkaar. Hier heeft ook de Koninklijke Schippers Vereniging 'Schuttevaer' als dé nautische belangenorganisatie in Nederland een plaats op het Net. Leg eens aan op VAART! Nautisch, pluk en spui er je ideeėn.
25.7.97

V&W besluit: Zuid-Willemsvaart omleggen

V&W-minister Jorritsma kiest niet de goedkoopste oplossing om van de Zuid-Willemsvaart tussen de Maas en Den Dungen een Klasse IV-vaarweg te maken, wel de milieuvriendelijkste. Die keus, met een kostenraming van 410 miljoen gulden, komt overeen met de wensen van vrijwel alle insprekers. In een brief aan de Tweede Kamer zet Jorritsma met overtuiging haar standpunt uiteen.
Op het traject 's-Hertogenbosch-Veghel wordt, conservatief geraamd, een vervoersgroei verwacht van 77% in 2015 tot 150% in 2050. De huidige Klasse II-vaarweg door Den Bosch heeft bij omlegging in de toekomst geen functie meer voor de beroepsvaart en zal aan de gemeente worden overgedragen.

21.7.97

HES dekt zich in tegen varkenspest

De varkenspest zou ook gevolgen kunnen hebben voor de Rotterdamse haven, meldt het Rotterdams Dagblad. Directeur ir. R. Lubbinge van het massagoed-overslagbedrijf European Bulk Services (EBS), beoogd topman bij het moederbedrijf HES Beheer, zei tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering van HES Beheer, dat de volumes aangevoerd veevoer door de pest wel eens omlaag kunnen gaan. 'De varkenspest baart ons zorgen', sprak Lubbinge, die wel opmerkte dat HES Beheer zich al heeft ingedekt.
Zie ook het LNV-Dossier Varkenspest.

20.7.97

Vlagvertoon in VAART! Links

Eén jaar VAART! Forum lijkt een goede gelegenheid voor enig vlagvertoon in VAART! Links 97/29. We zijn op zoek gegaan naar gepavoiseerde sites op het web, naar sites die de betekenis van seinvlaggen uitleggen, en sites met nationale vlaggen. Ook wel eens handig als je onderweg een vreemde nationaliteit tegenkomt: was dat nou een Rus, een Hongaar, of misschien toch een Oostenrijks schip? De opening is zelfs literair.
20.7.97

Snelle groei computerbezit aan boord

Het computerbezit in de binnenvaart lijkt met sprongen toe te nemen. De KSV Schuttevaer kwam een paar maanden geleden op 25%, maar Team 4 dat in opdracht van Verkeer & Waterstaat de markt onderzoekt kwam in een tussentijdse rapportage al op 42%; in september is een eindrapport beloofd. Nog niet de helft heeft er een modem bij. Van de ondervraagde schippers gebruikt 30% de computer alleen zakelijk, 24% alleen privé.
18.7.97

Tankers Maga en Erik-B naar Gabon

Transport & Offshore Service in Rotterdam (TOS) heeft twee binnenvaarttankers vanuit de Maasstad naar het Afrikaanse Gabon verscheept, meldt het Rotterdams Dagblad. Voor het transport worden twee vrachtschepen van de Duitse rederij Baco-Liner ingezet. De allereerste tanker, de 85 meter lange Maga, is met de Baco-Liner 1 uit Rotterdam vertrokken. Het tweede exemplaar, Erik-B (90 meter lang), volgde later met de Baco-Liner 3. Rederij Waterweg uit Den Helder, de opdrachtgever van het transport, zet de tankers in Gabon in om ruwe olie van een olieveld uit het binnenland naar de kust te vervoeren.
18.7.97

Overgenomen door rederij Stolt-Nielsen

De binnenvaartactiviteiten van rederij Hamburger Lloyd worden overgenomen door de scheepvaartgroep Stolt-Nielsen Inland TankServices BV in Rotterdam. Er is een principe-akkoord gesloten. De Zwitserse rederij Hamburger Lloyd heeft een vloot van 27 tankschepen, waarvan 23 in eigendom, met een totale capaciteit van 50.000 ton. Vorig jaar werd 3,4 miljoen ton olie en chemicaliėn vervoerd.
14.7.97

VAART! Reizen: Spoorzoeken in de Donaudelta

Nog geen drie maanden oud is Rijn-cruiseschip Amadeus van de Oostenrijkse firma Luftner en ze heeft haar eerste bijzondere daad al verricht. Onder leiding van kapitein Bert van Elburg is zij de eerste die de hele Donau is afgezakt, voorbij de IJzeren Poort, tot aan de Zwarte Zee. Een unieke waterreis in VAART! Reizen.
Min of Meer Malta, het boeiend geschreven en door haar zelf fraai vormgegeven zeilavontuur van Webgrrrl Liesbet Zikkenheimer is als extra reislink toegevoegd.

23.7.97