Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie
© 2000-2004
|
Het web als culinaire bron voor inspiratie en kookgenot Koken op zee en andere receptenKookboeken hebben in het web een geduchte concurrent gekregen. De lekkerste recepten zijn met een paar trefwoorden in Google te vinden. Televisie-kookprogramma's hebben hun eigen webvariant. Eén ervan trekt dit najaar in het bijzonder de aandacht: de maritieme kookrubriek 'Koken op Zee'. Verder surfen we langs de culinaire.pagina.nl en handige receptenzoekmachines. Om vervolgens aan te schuiven bij de verrassende receptenrubriek van de Binnenvaartkrant online. Het Web laat je watertanden.
(ook te lezen in de Binnenvaartkrant van 21 september 2004) Probeer het eens met 'stoofvlees' op Google.nl: met 5540 gevonden pagina's (in 14 seconden) is er altijd wel een bereidingswijze die past bij je smaak. De eerste tien vermeldingen zijn allemaal recepten: op Vlaamse of op mama's wijze, met koek, okra of sperciebonen. Bovenaan staan twee receptenzoekmachines: WebChef.nl die stoofvlees op 92 verschillende manieren weet voor te schotelen en Receptenzoeker.nl die het met eentje minder doet. De overlap is duidelijk, maar met regelmatig gebruik komt de voorkeur vanzelf. Beide zoekmachines indexeren tientallen Nederlandse receptensites, van eenvoudig lijstjes met ingrediënten en keukenhandelingen tot uitgebreide beschrijvingen om je in te leven in de cultuur rondom een gerecht.
Voorkwartier Startpagina-dochter culinaire.pagina.nl brengt enkele honderden receptensites overzichtelijk geordend bij elkaar: Nederlands, streekgerechten, niet-westerse gerechten, Engels, vegetarisch en dieet. Met daarbij links naar producenten, winkels en productorganisaties, en naar kookcursussen per provincie. Samensteller van de linkspagina is Jan Willem Veldhuijsen, die bovendien tekent voor de meest aangeklikte link: het fraai en handzaam vormgegeven Culinair Kookboek (ook op CD-rom) met meer dan 2000 recepten op www.goldweb.nl/culinair
Maritiem koken De boekformule is met zeven scheepskoks vertaald naar het medium televisie. Vanaf 5 september zendt de VPRO op Nederland 3 elke zondagavond een aflevering uit van 'Koken op Zee', met de Frans-Nederlandse kok en culinair journalist Alain Caron, telkens vanuit een andere kombuis midden op zee. We zien hem tot 24 oktober bezig op het containerschip SA Sederberg, het cruiseschip MS Oosterdam, het actieschip MS Esperanza, het kraanschip Thialf, het containerschip MV Godafoss, de bulkcarrier Berge Stahl en de loodsboot MV Markab. Voor Caron is elk schip een nieuwe ervaring, en buiten het koken laat hij de kijkers ook het leven aan boord volop meebeleven. Alle afleveringen van 'Koken op Zee' ('het stoerste kookprogramma ter wereld') zijn later op het web terug te zien: www.kokenopzee.nl. Uiteraard heb je daar dan wel bij voorkeur een breedbandverbinding voor nodig. De site is helemaal in Flash gebouwd, wat het navigeren vloeiend maakt wanneer de site eenmaal is ingelezen. Alain Caron geeft per schip het printklare recept van de scheepskok en hij is per e-mail bereikbaar voor vragen en suggesties.
Kookgekken
|
of bel +31653-596 496
|