Editie 5.1 van 3.6.2006
© 2002-2006 VAART!InfoVeil je eigen goed !
Actueel aanbod


ma di wo do vr za
Alle dagen actueel!

VAART!Site van het Jaar

Vereniging 'De Binnenvaart' winnaar
VAART!Site van het Jaar 2006

NIJMEGEN, 2-6-2006 - De verenigingssite met schependatabank van Vereniging 'De Binnenvaart' is met overtuiging gekozen tot VAART!Site van het Jaar 2006. De 11 juryleden gaven de site tijdens de 10e VAART!Verjaardag in het KSCC Schipperscentrum in Nijmegen de hoogste waardering met een rapportcijfer 8,7.

De gasten op de VAART!Verjaardag, meest varenden, kenden met rapportcijfer 6,7 de tweede plaats toe aan de Aspali-weblog, waarop schipper Hans Oomens geďnteresseerde binnenvaarders laat meekijken met de ingrijpende verbouwing van zijn schip. Shipphoto.nl eindigde als derde. De site deelde vorig de tweede plaats met de winnaar van dit jaar. Shipphoto.nl kreeg van de jury het rapportcijfer 6,6. De vierde plaats was voor de site van het voetbaltoernooi voor schipperskinderen Aquakids, rapportcijfer 6,5. De nog jonge website Van Ommeren Toen en Nu werd vijfde met rapportcijfer 6,1.
De VAART!Verjaardagsgasten beoordeelden de sites op de aspecten binnenvaartbelang, actualiteit, informatiewaarde, vormgeving en GSM-vriendelijkheid.

In de nominatie-ronde, voorafgaand aan de verkiezing, nomineerden 211 site-bezoekers er vijf uit 24 voorgeselecteerde sites. Jos Hubens, voorzitter van Vereniging 'De Binnenvaart', toonde zich een enthousiaste winnaar. De winnaar krijgt tot eind dit jaar een prominente link op de openingspagina van VAART! De vier andere genomineerden zijn elk het komend jaar opnieuw een week lang VAART!Site van de Week en kandideren zich daarmee opnieuw voor de 2007-verkiezing.Het juryrapport

De jury, bestaande uit 11 internettende binnenvaarders op de VAART!Verjaardag in het Schipperscentrum KSCC te Nijmegen, had de keus uit vijf genomineerde sites: De winnaar steekt met kop en schouders boven de rest uit. Toch beoordeelde de jury ook alle andere genomineerden met een voldoende.

Binnenvaartbelang: 8,7
Actualiteit: 8,9
Informatiewaarde: 9,1
Vormgeving: 9,3
GSM-vriendelijkheid: 7,5

Totaal gemiddelde: 8,7

Opmerking: De (bijna?) grootste vereniging van binnenvaarders trekt met de site veel geďnteresseerden van over de hele wereld. Vooral de toevoeging van de schependatabank, met nu al 4576 varende en ook niet meer varende schepen, maakt de site tot een maritiem lustoord op het web. De databank is op vele manier te doorzoeken en wordt dagelijks bijgewerkt en aangevuld met foto's en scheepsgegevens.
Opmerkingen van nomineerders en juryleden:
'De scheepvaart was, is en blijft een belangrijke deel van mijn leven. Navigare Necesse Est blijft een waardevolle uitspraak.'
'Deze site heeft informatie over nu en het verleden. Met name het verleden is voor mij van belang. De oudere schippers kunnen hier het verhaal vertellen voor de jeugd, hoe het vroeger was. Deze vereniging is juist hier voor opgezet.'
'Onvoorstelbaar hoeveel werk er in deze site zit en daarom petje af!!!'
'Vereniging "de Binnenvaart" heeft een super site, goed van opzet, volledig daar waar mogelijk, duidelijk en goed te overzien.'
'Vereniging De Binnenvaart en Shipphoto zijn de beste.'

Binnenvaartbelang: 8,2
Actualiteit: 8,0
Informatiewaarde: 8,2
Vormgeving: 4,9
GSM-vriendelijkheid: 4,2

Totaal gemiddelde: 6,7

Opmerking: Varend ondernemer Hans Oomens laat collega's en andere geďnteresseerden meekijken met de ingrijpende verbouwing van het ms Aspali. Tientallen foto's en bijschriften geven het proces in detail weer. De verlenging, het aanbrengen van de bulbsteven en het plaatsen van een nieuwe woning met stuurhut zijn opmerkelijke vernieuwingen aan het schip dat oorspronkelijk in 1917 werd gebouwd als sleepvrachtschip. Al het oude is inmiddels vervangen; de Aspali krijgt als nieuw bouwjaar 1999. De site scoort hoog op de eerste drie belangrijke aspecten. Het is feitelijk één lange pagina met veel foto's en een lange downloadtijd, waardoor de waardering voor vormgeving en GSM-vriendelijkheid veel lager is.
Opmerkingen van nomineerders:
'Wat een onderneming! Mooi gedaan met foto's en commentaar erbij. Geen gedoe met geklik naar volgende pagina's. Zo is het elke keer weer leuk om het laatste nieuws en de veranderingen van de Aspali te volgen.'
'De website van de heer Oomens van het MS Aspali is een erg leuk idee, alleen niet te doen voor mobiele verbindingen. Zelfs UMTS heeft het zwaar met de gigantische hoeveelheid grote afbeeldingen.'

Binnenvaartbelang: 7,1
Actualiteit: 6,4
Informatiewaarde: 6,9
Vormgeving: 7,8
GSM-vriendelijkheid: 4,9

Totaal gemiddelde: 6,6

Opmerking: De collectie foto's van scheepsfotograaf Ben van der Westen blijft bijzonder. De site telt inmiddels 9826 pagina's met elk meerdere foto's van goede kwaliteit. Het zoekgemak en de strakke vormgeving worden door de jury hoog gewaardeerd. Helaas moet de site het deze keer duidelijk afleggen tegen de 'concurrent' in z'n soort.
Opmerkingen van nomineerders:
'Prima site! Zeer informatief!'
'Vereniging De Binnenvaart en Shipphoto zijn de beste.'
'Ik mis de site Vlootschouw.nl deze was mijn 2e plaats geweest.'

Binnenvaartbelang: 6,2
Actualiteit: 7,1
Informatiewaarde: 6,7
Vormgeving: 5,6
GSM-vriendelijkheid: 6,9

Totaal gemiddelde: 6,5

Opmerking: Het voetbaltoernooi voor schipperskinderen scoort ook online. Op de teller is te zien hoe voor het toernooi de teller oploopt, het op de toernooidag zelf rustig is met bezoek en de teller daarna meteen weer omhoog schiet. De site doet wat ervan wordt verwacht: informeert deelnemers en bezoekers van het toernooi, geeft meteen de uitslagen. De jury had nog best wat meer sfeerfoto's ('hoe nat het was') willen zien en (links naar) nabeschouwingen uit de binnenvaartbladen. De vele sponsors zijn ook ongetwijfeld blij met de links op de site.

Binnenvaartbelang: 6,4
Actualiteit: 6,0
Informatiewaarde: 6,5
Vormgeving: 6,4
GSM-vriendelijkheid: 5,3

Totaal gemiddelde: 6,1

Opmerking: Opvallend hoe snel een site weet door te dringen tot de favorieten van binnenvaarders. Na de reünie met 170 (!) deelnemers trok de site nog meer bezoekers. De openingspagina linkt naar foto-albums waar oud-medewerkers van Van Ommeren hun hart kunnen ophalen. Bijzonder is de verzameling van oude personeelsbladen.
Opmerking van een nomineerder:
'Uitstekende promotie'.Nominatie-ronde

Uit de lijst van 24 sites kon iedereen tot en met 1 juni vijf sites kiezen. Afhankelijk van de gekozen positie (1 t/m 5) verdiende zo'n site 5, 4, 3, 2 of 1 punt(en). Al die punten bij elkaar bepalen de uitslag van de nominatie- ronde.

Vlaggen voor vijf top-stemmers
Per genomineerde site verlootten we een originele VAART!Vlag onder degenen die één van deze vijf sites als nummer 1 hadden genomineerd.
De winnaars zijn:

 • Jan van der Doe, john380@... (Vereniging 'De Binnenvaart')
 • Mork, mork@... (Van Ommeren Toen en Nu)
 • Pieter, ynp1999@... (Shipphoto.nl)
 • C. Meijnckens, connymeijnckens@... (Weblog Ms Aspali)
 • Verschuren, verschuren.salva@... (Aquakids)

  Scores in de nominatie-ronde

  573     Vereniging De Binnenvaart
  374     Van Ommeren Toen en Nu
  320     Shipphoto.nl
  178     Bulbsteven voor ms Aspali
  168     Aquakids
  135     NationaalKamp.nl
  134     Sail 2005 Amsterdam
  119     Vidajo.nl - varend weblog
  114     Scheepvaart Online
  84     Mercurius Scheepvaart Group
  75     E-zine SOFA
  64     50 Jaar St Nicolaas-internaat Nijmegen
  62     Klootwijk aan Zee
  54     Actuele Waterdata
  53     Groninger WelVaart
  46     Vrachtenmarkt Bargelink
  40     Twentekanalen
  39     Haven- en Transportdagen Nijmegen
  39     Bureau Telematica Binnenvaart
  37     Kustlijn.nl - kustcultuur
  32     Internationaal Shanty Festival Workum
  23     iidesk Water Information
  20     Friese Reünie 50-jarige SSRP
  9     Shipping Valley • Binnen 5 minuten online adverteren

  VAART!Mobiel


  index