Editie 4.1 van 3.6.2005
© 2002-2005 VAART!InfoVeil je eigen goed !
Actueel aanbod


ma di wo do vr za
Alle dagen actueel!

VAART!Site van het Jaar

Abelforte & Industrie winnaar
VAART!Site van het Jaar 2005

NIJMEGEN, 3-6-2004 - De combinatiesite www.abelforte.nl, van de sleepboot Abelforte en het scheepsmotormerk Industrie, is gekozen tot VAART!Site van het Jaar 2005. De 8 juryleden gaven de site tijdens de 9e VAART!Verjaardag in het KSCC Schipperscentrum in Nijmegen de hoogste waardering met een rapportcijfer 7,7.

De deels varende gasten op de VAART!Verjaardag kenden een vrijwel gedeelde tweede en derde plaats toe aan de met veel scheepsfoto's gevulde sites Vereniging 'De Binnenvaart' en Shipphoto.nl. 'De Binnenvaart' won nipt met een puntje meer. Beide sites kregen van de jury het rapportcijfer 7,0. Het tweewekelijks e-zine SOFA, dat vorig jaar als tweede eindigde, moest in de herkansing genoegen nemen met een vierde plaats en rapportcijfer 6,5. De vijfde plaats was voor de Rijkswaterstaat-site Actuele Waterdata met rapportcijfer 5,6. De VAART!Verjaardagsgasten beoordeelden de sites op de aspecten binnenvaartbelang, actualiteit, informatiewaarde, vormgeving en GSM-vriendelijkheid.

In de nominatie-ronde, voorafgaand aan de verkiezing, nomineerden 125 site-bezoekers er vijf uit 35 voorgeselecteerde sites. Wim Biemans, die met twee collega's de winnende Abelforte & Industrie-site onderhoudt en uitbouwt, was al blij verrast dat hij met de support van vele fans was doorgedrongen tot de nominatie. Maar de prijs winnen was niet in hem opgekomen. 'Je ziet altijd andere mooie sites, en nu ben je het zelf!', reageert hij verbaasd. 'We zijn nog maar halverwege met wat ons voor ogen staat...' De winnaar krijgt tot eind dit jaar een prominente link op de openingspagina van VAART! De vier andere genomineerden zijn elk het komend jaar opnieuw een week lang VAART!Site van de Week en kandideren zich daarmee opnieuw voor de 2006-verkiezing.Het juryrapport

De jury, bestaande uit 8 internettende binnenvaarders op de VAART!Verjaardag in het Schipperscentrum KSCC te Nijmegen, had de keus uit vijf genomineerde sites:

Binnenvaartbelang: 7,0
Actualiteit: 8,5
Informatiewaarde: 9,3
Vormgeving: 8,8
GSM-vriendelijkheid: 5,0

Totaal gemiddelde: 7,7

Opmerking: GSM-vriendelijk is de Abelforte-site zeker niet, maar de jury was onder de indruk van de fraaie vormgeving ('Gelikt!') en de uitgebreide en gedetailleerde informatie over de sleepboot en vooral het motormerk Industrie. De site overstijgt duidelijk het niveau van een doorsnee sleepbootsite en heeft zich ontwikkeld tot een 'community' voor liefhebbers van Industrie-motoren. Naast veel fotografie wordt sindskort ook video als illustratie gebruikt.

Binnenvaartbelang: 7,8
Actualiteit: 6,5
Informatiewaarde: 8,0
Vormgeving: 7,5
GSM-vriendelijkheid: 5,3

Totaal gemiddelde: 7,0

Opmerking: Vereniging 'De Binnenvaart' heeft als (bijna-)grootste vereniging in de binnenvaart met de website een naam hoog te houden. Die straalt enthousiasme en spontaniteit uit, kenmerken die de vrijwilligersorganisatie zelf ook draagt. Het informatie-aanbod is ruim, vormgeving en navigatie voldoen, maar ook deze site vindt de jury geen aanrader qua GSM-vriendelijkheid. En toch wordt het initiatief voor de uitgebreide schependatabank (mèt foto's van ook verdwenen schepen, nu al meer dan 1900!) zeer op prijs gesteld.

Binnenvaartbelang: 7,0
Actualiteit: 7,8
Informatiewaarde: 8,5
Vormgeving: 7,0
GSM-vriendelijkheid: 4,5

Totaal gemiddelde: 7,0

Opmerking: Juichend was de jury (ook) over de website van scheepsfotograaf Ben van der Westen, met complimenten voor het enorme aantal (7615 pagina's met elk meerdere foto's!) en de kwaliteit van de foto's, het zoekgemak en de strakke vormgeving. De lichte teleurstelling van een jurylid over zijn niet aanwezige schip, werd ruimschoots gecompenseerd door de aangename verrassing van een ander jurylid dat één van de foto's meteen als wallpaper vastlegde. Ook deze site wekt bij varenden het verlangen naar de snelle internetverbindingen die aan de wal gewoon zijn.

Binnenvaartbelang: 6,3
Actualiteit: 6,5
Informatiewaarde: 6,5
Vormgeving: 6,5
GSM-vriendelijkheid: 6,5

Totaal gemiddelde: 6,5

Opmerking: Onder de juryleden waren geen vaste SOFA-lezers. Dat heeft het E-zine in de beoordeling parten gespeeld. Waardering was er voor de regelmaat waarmee de schippersvrouwenredactie het tijdschrift per e-mail nu al voor het vijfde jaar elke veertien dagen laat verschijnen. De algehele indruk was positief, en voor GSM-vriendelijkheid kreeg SOFA de hoogste score van allemaal.

Binnenvaartbelang: 5,3
Actualiteit: 6,0
Informatiewaarde: 6,8
Vormgeving: 5,8
GSM-vriendelijkheid: 4,0

Totaal gemiddelde: 5,6

Opmerking: Vooral de varenden onder de juryleden konden de site niet echt plaatsen, er was weinig affiniteit en het informatie-aanbod leek vrij technisch. Waterstanden komen veelal per e-mail via de BICS/BOS-berichten aan boord, via Teletekst of eventueel de website Elwis.de. Niemand had daarvoor eerder Actuele Waterdata geraadpleegd. Het grafisch werk (landkaartjes, grafieken) op de site is leuk voor websurfers aan de wal, maar minder vriendelijk voor GSM-gebruikers. Een zwaar minpunt is dat de waterdata alleen betrekking hebben op Nederland en schippers voor het afladen op waterstand juist kijken naar de waterhoogten in Duitsland en Zwitserland. Een jurylid merkte op dat de golfhoogte van de Oosterschelde anderhalf uur achterliep bij de beloofde update.Nominatie-ronde

Uit de lijst van 35 sites kon iedereen tot en met 2 juni vijf sites kiezen. Afhankelijk van de gekozen positie (1 t/m 5) verdiende zo'n site 5, 4, 3, 2 of 1 punt(en). Al die punten bij elkaar bepalen de uitslag van de nominatie- ronde.

Vlaggen voor vijf top-stemmers
Per genomineerde site verloten we een originele VAART!Vlag onder degenen die één van deze vijf sites als nummer 1 hadden genomineerd.
De winnaars zijn: Pieter (Actuele Waterdata), J. Kemmeren (Slb Abelforte & Industrie), Vof Nuij - Jansen (Shipphoto.nl), G. Heuvelman (E-zine SOFA) en Dirk Cornet (Vereniging 'De Binnenvaart').

Scores in de nominatie-ronde

243   Actuele Waterdata
156   Slb Abelforte & Industrie
131   Shipphoto.nl
131   E-zine SOFA
90   Vereniging 'De Binnenvaart'
87   Vlootschouw bij de Binnenvaartkrant
82   Sleepschepen in Nederland
71   Staakt '79 - de sleepbootstaking van 1979
54   Tugspotters
40   Informatie Binnenvaart
37   Het Binnenvaartspel
33   Kinderen van Dewindt
27   Week van de Zee
27   Maritiem Digitaal
26   Nationaal Sleepvaartmuseum
25   Promotie Binnenvaart Vlaanderen
24   Schuttevaer Race
23   Cruiseschip Queen Mary 2
23   IFKS Skûtsjesilen
22   RIS in Nederland
21   Nederlandse Zeemanscentrale
20   Canvas: Het Bourgondisch Complot
19   Vereniging Zeilvracht
18   SKS Skûtsjesilen
18   75 Jaar Skûtsje Grou
15   Ontbielzen - anti-motieven voor de Betuwelijn
14   Stadswerf Dordrecht
14   Europese Commissie - Binnenvaart
14   Lading Informatie Site (LIS)
13   Scheepswerf Vooruit
9   Steunpunt BSOS
8   AISlive.com - zeeschepen in havengebieden
7   Stremming Main-Donau
6   WDR: Tief im WestenBinnen 5 minuten online adverteren

VAART!Mobiel


index