VAART!Site van het Jaar

koninklijkeschuttevaer.nl winnaar
VAART!Site van het Jaar 2003

NIJMEGEN, 6-6-2003 - De site van Koninklijke Schuttevaer, op het nieuwe webadres www.koninklijkeschuttevaer.nl, is gekozen tot VAART!Site van het Jaar 2003. De 15 juryleden gaven de site van de grootste belangenorganisatie in de binnenvaart tijdens de 7e VAART!Verjaardag in het KSCC Schipperscentrum in Nijmegen de hoogste waardering met een rapportcijfer van 8,5. De elektronische marktplaats Bargelink.com volgde op korte afstand met 8,3.

In de nominatie-ronde, voorafgaand aan de verkiezing, nomineerden 226 site-bezoekers er vijf uit 42 voorgeselecteerde sites. De veelal varende gasten op de VAART!Verjaardag kenden het tweewekelijks e-zine SOFA de derde plaats toe met een waardering van 7,4; als vierde eindigde de watersportsite Vaartips.NL met 6,5 en het VMG Zeemansvrouwen-forum sloot als vijfde de rij met 5,5. De VAART!Verjaardagsgasten beoordeelden de sites op de aspecten binnenvaartbelang, actualiteit, informatiewaarde, vormgeving en GSM-vriendelijkheid.

Webmaster Jan Struijk sprong een gat in de lucht toen de eerste telling van de jurystemmen de site van Koninklijke Schuttevaer als winnaar aanwees. Hij zei het als een grote waardering te zien. Bargelink-directeur Axel Götze-Rohen toonde zich heel tevreden met de tweede plaats. Bij het nauwkeurig natellen van de stemmen bleek het verschil tussen de beide koplopers nog kleiner, maar dat veranderde niets in de uitslag. De winnaar krijgt tot eind dit jaar een prominente vermelding op de openingspagina van VAART! De vier andere genomineerden zijn elk het komend jaar opnieuw een week lang VAART!Site van de Week en kandideren zich daarmee voor de 2004-verkiezing.Het juryrapport

De jury, bestaande uit 15 internettende binnenvaarders op de VAART!Verjaardag in het Schipperscentrum KSCC te Nijmegen, had de keus uit vijf genomineerde sites:

De selectie van websites voor deze twee verkiezing VAART!Site van het Jaar kwam fasegewijs tot stand. De webmaster van VAART! koos het afgelopen jaar 42 maal een VAART!Site van de Week. De vijf genomineerde sites bleven over na een nominatie-ronde waaraan 226 online-stemmers meededen.

Binnenvaartbelang: 9,6
Actualiteit: 8,8
Informatiewaarde: 8,9
Vormgeving: 8,5
GSM-vriendelijkheid: 6,4

Totaal gemiddelde: 8,5

Opmerking: De site kent geen aparte 'lichte' GSM- versie. Andere genomineerde sites scoren licht hoger op het punt 'GSM-vriendelijkheid'. De jury geeft een speciale GSM-versie in overweging. Een andere suggestie was het beeldmateriaal te voorzien van zgn. 'alt- teksten' waardoor schippers die de plaatjes uitzetten toch kunnen zien wat er op staat of waar buttons naartoe linken.

Binnenvaartbelang: 8,8
Actualiteit: 8,8
Informatiewaarde: 7,6
Vormgeving: 8,1
GSM-vriendelijkheid: 8,0

Totaal gemiddelde: 8,3

Opmerking: De site, alleen voor gebruikers met password toegankelijk, is een fenomeen waaraan de jury veel toekomstwaarde voor de binnenvaartmarkt toekent. Directeur Axel Götze-Rohen gaf ter toelichting een kijkje achter de schermen. De hoge score op GSM-vriendelijkheid is mede te danken aan de aparte GSM-versie en ook de service die Bargelink met de [Barge-Scout] en de [Freight-Scout] biedt aan schippers die hun gegevens doorbellen.

Binnenvaartbelang: 7,7
Actualiteit: 7,5
Informatiewaarde: 7,1
Vormgeving: 7,3
GSM-vriendelijkheid: 7,2

Totaal gemiddelde: 7,4

Opmerking: De site - eigenlijk een rubriek op de VAART!site - is een afgeleide van de nieuwsbrief in html die eens per twee weken aan binnenvaarders wordt verzonden. 'Gezellig' was een term die viel in de jury-beoordeling, met waardering voor de gedisciplineerdheid van de redactie van varende schippersvrouwen. SOFA blijkt op alle aspecten goed te scoren.

Binnenvaartbelang: 5,3
Actualiteit: 6,9
Informatiewaarde: 7,7
Vormgeving: 7,3
GSM-vriendelijkheid: 5,2

Totaal gemiddelde: 6,5

Opmerking: De watersportsite scoort logischerwijs laag op het aspect 'binnenvaartbelang' dat voor het grootste deel van de jury gelijkstaat met beroepsvaart. Niettemin is er waardering voor de wijze waarop 'schipper Cees' watersporters informeert over goed navigeren om omgangsvormen op de vaarweg. Binnenvaarders zijn bovendien ingenomen met het uitgebreide overzicht van 'historische' binnenschepen.

Binnenvaartbelang: 3,2
Actualiteit: 6,5
Informatiewaarde: 5,7
Vormgeving: 6,5
GSM-vriendelijkheid: 5,6

Totaal gemiddelde: 5,5

Opmerking: Onder binnenvaarders vindt het Zeemansvrouwen-forum weinig waardering, blijkt uit de cijfers die de site kreeg toegekend. 'Niet relevant voor de binnenvaart', volgens een opmerking van een jurylid. Dat doet uiteraard niets af aan de grote betekenis van het webforum voor de èchte doelgroep.Nominatie-ronde

Uit de lijst van 42 sites kon iedereen tot 6 juni vijf sites kiezen. Afhankelijk van de gekozen positie (1 t/m 5) verdiende zo'n site 5, 4, 3, 2 of 1 punt(en). Al die punten bij elkaar bepalen de uitslag van de nominatie- ronde.

Vlaggen voor vijf top-stemmers
Per genomineerde site verloten we een originele VAART!Vlag onder degenen die één van deze vijf sites als nummer 1 hadden genomineerd.
De winnaars zijn: Monique Keller, C. Aeschlimann Logistic Basel, Hanneke ter Haseborg, Lilian van Deurzen en Marco Aarden.

Scores in de nominatie-ronde

318   Koninklijke Schuttevaer
270   Bargelink.com
222   VMG Zeemansvrouwen-forum
181   SOFA, je nieuwe boordblad
152   Vaartips.NL
136   Encyclopedie voor de Binnenvaart
129   Dordt in Stoom
119   Wrakopruiming Westerschelde
118   Wireless LAN voor klanten ADT in Dordt
99   Scheepvaart en Transport
91   Bruinevloot.pagina.nl
88   Rotterdam Maritime
82   Klassieke Schepen
77   Stichting Behoud Stoomschip Rotterdam
76   Kinderboekenweek 2002 - Ay Ay Kapitein
72   Medlook - medisch dossier online
65   Nationale Vlootdagen
64   Scheepsfoto's Orderstation Xanten
62   River Hopper, palletvervoer per schip
56   Regelgeving Rijn- en binnenvaart
54   VTS Racon - Nautisch verkeersdienstmedewerkers
53   Sleepbootdagen Zwartsluis
48   DuurzaamSchip.nl
39   Centrale Commissie voor de Rijnvaart
37   Vereniging Havenmeesters in Nederland
35   Vreeswijkse Sluizendagen
34   Verenigde Tankrederij
33   Webcam Moezelsluis Fankel
31   EBIS - the European Barge Inspection Scheme
30   Sintrale Kommisje Skûtsjesilen SKS
26   In discussie met SP-Kamerlid Arda Gerkens
26   Scheepvaart Transport Informatie Services
25   Haven & Transportdagen Nijmegen
24   iidesk - compact waterway news
24   Havenfeesten Terneuzen
23   Vaarwel PSD
19   Promodi.be - vervoerskeuzewijzer
17   Vereniging Zeilvracht
17   Vaarweg Lemmer-Delfzijl
10   COMPRIS - River Information Services
8   Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen
6   Internaatskoepel CensisVAART!Mobiel


index