Welkom bij VAART!
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | SLEEP & DUW | HAVENS | BAGGER | PRIKBORD


Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op info@vaart.nl

©
VAART!Info

Powered by Pivot - 1.40.3: 'Dreadwind'

Tips of eigen foto's bij het nieuws?
Mail ze naar VAART!
VAART!NieuwsNet / Fotolog / Rusland

12 Jan '07 -Schip op IJsselmeer op drift - en ander stormnieuws

BREEZAND 12/1 - Het 38 meter lange kraanschip 'Avontuur' is donderdag losgeslagen en op het IJsselmeer op drift geraakt door de storm die over Nederland raasde. Het onbemande schip van een bedrijf uit Borger lag in de haven van Breezanddijk, een dorpje op het Friese deel van de Afsluitdijk. Het is het IJsselmeer opgedreven en sloeg tegen de basaltblokken van de Afsluitdijk.

Zie ook:

Automobilisten waarschuwden de kustwacht dat zij een schip hadden gezien dat in problemen verkeerde.

De waterpolitie onderzoekt hoe het schip los kon raken, aldus een KLPD-woordvoerder. Het schip lekt geen brandstof en maakt ook geen water. Door de wind en golfslag wordt het losgeslagen schip continue tegen de Afsluitdijk geduwd. GPS Marine Services uit Sliedrecht is door de verzekeraars aangesteld om het schip zo snel mogelijk te bergen. De bergers hebben het schip vrijdag aan het begin van de middag vlot getrokken. Het is met 8 graden slagzij naar de haven van Breezand gesleept voor verdere inspectie op schade.

Binnenvaart

De Zeehavenpolitie heeft in samenwerking met de Havendienst Rotterdam een stuurloos geraakt schip in veiligheid gebracht. Donderdagmiddag, rond één uur, kreeg de politie melding van een schip dat stuurloos was geworden. Het binnenschip, genaamd Deqebe, had problemen met de voorstuwing en kon ter hoogte van pier 3 in de Waalhaven niet meer zelfstandig manoeuvreren.

Door de storm raakte de tanker Eiltank 4 in een benarde positie, meldt Weekblad Schuttevaer. De kapitein zag geen kans zijn schip gaande te houden en moest toezien hoe de wind haar tegen de Rotterdamse Geulhavendam zette. De havendienst verleende assistentie om de tanker weer vrij te krijgen.

Zeevaart

Containerterminal ECT in Rotterdam heeft haar werkzaamheden enkele uren stilgelegd door de hevige storm die momenteel over ons land woedt. De windstoten maken het werken met groot materiaal onverantwoord. Jan Molenaar, Operations Management bij ECT: "Op sommige plaatsen zijn al stapels containers omgewaaid en het is echt niet verantwoord om mensen tussen de containers te laten werken."

Het beloodsen van schepen van en naar de Vlaamse zeehavens per schip is gestaakt. De scheepvaart moet sinds 9.35 uur een beroep doen op helikopterbeloodsing of radarbeloodsing. Dat heeft de Kustwacht bevestigd.

De 176-meter lange autocarrier De Grande Portogallo is donderdagochtend rond tien uur in de Sloehaven in Vlissingen-Oost in problemen gekomen door de storm. De autoboot maakte water nadat het bij het aanmeren een paal raakte. Hierdoor ontstond een gat onder de waterlijn. Sleepboten van Multraship proberen het met auto's volgeladen schip tegen de kade te duwen om te voorkomen dat het zinkt.

De haven van Gent was donderdag het grootste slachtoffer van de storm. De hele namiddag kon er door de hevige rukwinden geen enkel schip de haven in of uit. Rond 13.30 uur ging de brug in Zelzate dicht. Een halfuur later was dat ook het geval met de sluis in Terneuzen. Negen schepen die vanuit het kanaal Gent-Terneuzen de Westerschelde wilden opvaren, lagen geblokkeerd. Aan de andere kant lagen er nog eens tien zeeschepen te wachten. Die raakten zelfs niet tot aan de sluis in Terneuzen omdat de loodsen door de hevige wind niet verder konden werken.

De haven van Dover is gesloten, maar zulke drastische maatregelen worden in België niet verwacht. In Oostende werd om 10 uur windkracht 9 gemeten. Tegen het middaguur worden pieken van 11 en 12 verwacht.

Voor de Ierse kust is donderdag een vissersboot met vijf opvarenden gezonken. Volgens de Ierse kustwacht is de zware storm verantwoordelijk voor de ondergang van de Pere Charles. Vier Ierse en een Oekraïense visser worden vermist.

Waddenkust

De boot naar Texel is donderdag twee uur uit de vaart geweest. Om elf uur ’s ochtends bereikte de storm windkracht elf. Hierna is de verbinding gestopt, aldus een woordvoerder van veerdienst Teso donderdag. Rederij Doeksen heeft de schepen tussen Harlingen en Vlieland en Terschelling uit de vaart genomen.

Mensen van het KNRM-station op Lauwersoog zijn donderdagochtend druk in de weer geweest met jachten die door het hoge water en de storm dreigden los te slaan.

In Friesland worden als gevolg van de storm acht bruggen niet meer geopend voor de scheepvaart. Bij het openen van de bruggen zouden de omhoogstaande wegdekken namelijk loodrecht in de harde wind komen te staan. Uit voorzorg heeft de provincie Friesland de bediening van de bruggen daarom stopgezet, aldus een zegsman.

Friese boezem en Groninger dijken

Donderdagmorgen is het besluit genomen om de ketels van het ir D.F. Woudagemaal weer op stoom te brengen, en daarna de pompen weer te laten helpen bij de verlagen van het Friese boezem-peil. Publiek vrijdag 12 januari 2007 welkom vanaf 10:00 uur.
De dijken in de provincie Groningen worden in de nacht van donderdag op vrijdag beperkt bewaakt. Door de harde wind in combinatie met de hoge waterstand wordt in Delfzijl een waterstand van 3,40 meter boven NAP verwacht. De waterschappen hebben daarom besloten de dijkdoorgangen in en rondom Delfzijl te sluiten. Daarnaast worden de hele nacht de waterstanden gecontroleerd.

De Stormvloedwaarschuwingsdienst heeft een officiële waarschuwing gegeven voor hoogwater bij Den Helder. De dienst verwacht dat het zeewater vrijdagochtend om 01.00 uur 2,3 meter boven NAP zal zijn. Normaal is dat 67 centimeter.

En verder:


Laatste nieuws in VAART!NieuwsNet:

+++ meer...


Reacties:


Reageer op dit bericht: (Anonieme reacties zonder adres worden verwijderd)

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie: / Textile

  ( Register your username / Log in )

Kattebel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.



Naar de openingspagina VAART! Actueel