Welkom bij VAART!
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | SLEEP & DUW | HAVENS | BAGGER | PRIKBORD


Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op info@vaart.nl

©
VAART!Info

Powered by Pivot - 1.40.3: 'Dreadwind'

VAART!Beurskrant

10 11 06Varend Erfgoed krijgt erkenning met eigen Restauratiefonds

ENKHUIZEN 10/11 - De heer J. Jessurun, vice-voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds, opende vrijdag de tiende Beurs Klassieke Schepen in Enkhuizen met het nieuws dat het Varend Erfgoed voortaan over een eigen restauratiefonds beschikt. Eigenaren van schepen ouder dan vijftig jaar kunnen bij het nieuwe fonds een lening krijgen met extreem lage rente ten behoeve van onderhoud en restauratie. Daarmee haalt Jessurun het behoud van deze mobiele monumenten uit de hobbysfeer. Varende erfgoed staat nu op één lijn met de monumenten op de wal.

Zie ook:

Verleden in actie op Beurs Klassieke Schepen, Noordhollands Dagblad  

De tiende internationale Beurs Klassieke Schepen is dit weekend in de haven van Enkhuizen. Jessurun constateede in zijn openingsspeech dat de grote populariteit van maritieme evenementen te danken is aan de aanwezigheid van klassieke sleepboten, tjalken, botters en ander varend erfgoed. Deze oude schepen zijn er nog dankzij het harde werk van enthousiaste vrijwilligers. Jessurun vindt het erg belangrijk dat deze mensen beter in staat gesteld worden om op professionele wijze de restauratie ter hand te nemen. Daarvoor is veel geld nodig. De nieuwe Varend Monument-Lening is een flinke stap in de richting van het duurzaam behoud van deze oude schepen. Het Nationaal Restauratiefonds en het VSBfonds hebben een half miljoen Euro als startkapitaal in het project gestoken.

Overheidssteun noodzakelijk
Jessurun hoopt dat een staatssecretaris of minister de Beurs Klassieke Schepen komt bezoeken om te “beseffen dat je wel op vrijwilligers mag steunen, maar niet op hen mag leunen.” Hij acht overheidssteun noodzakelijk om de varende monumenten voor de toekomst te behouden.

Dat is overigens niet af te lezen aan de Beurs Klassieke schepen. Hier werd het 2500ste officiële varend erfgoed certificaat uitgereikt aan voormalige veerboot, de vijftigjarige MS. Friesland. Verder is de jarige beurs met 100 schepen en 160 exposanten groter dan ooit. Het publiek kan genieten van demonstraties, cursussen, films, lezingen en discussies.

De Beurs Klassieke Schepen is de spil van het nationale varende erfgoed. De professionaliteit waarmee de bedrijven zich hier presenteren, bewijst dat de branche de kinderschoenen allang is ontgroeid. De erkenning in de vorm van het nieuwe restauratiefonds lijkt dan ook volledig terecht.

(advertentie)


Reageer op dit bericht: (Anonieme reacties zonder adres worden verwijderd)

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie: / Textile

  ( Register your username / Log in )

Kattebel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.



Naar de openingspagina VAART! Actueel