Welkom bij VAART!
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | SLEEP & DUW | HAVENS | BAGGER | PRIKBORD


Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op info@vaart.nl

©
VAART!Info

Powered by Pivot - 1.40.3: 'Dreadwind'

Tips of eigen foto's bij het nieuws?
Mail ze naar VAART!
VAART!NieuwsNet / Fotolog / Rusland

17 Okt '04 -Jan Mayen is een dure kostganger

PIETERBUREN 17/10 - De maandag 27 september in de IJssel gevangen klapmuts is nog steeds te gast in de zeehondencrèche te Pieterburen. Ondanks het feit dat het "een hartstikke leuk dier" is volgens een van de verzorgsters hoopt men dat het dier binnen een paar weken voldoende gewicht op de schaal brengt om uitgezet te worden. Jan Mayen blijkt namelijk een karaktervol diertje te zijn: "Hij eet alleen verse, levende paling".

"Ondanks de korting die we op levende paling krijgen is die vis natuurlijk veel duurder dan de haring die zeehonden hier normaal eten".

Jan Mayen in Pieterburen. Foto (c) Ronald Koelink

Jan Mayen in Pieterburen. Foto © Ronald Koelink

Privé-basin
Jan heeft een groot basin op het buitenterrein voor zich alleen omdat hij in strikte quarantaine gehouden wordt. Dat is nodig om te voorkomen dat er ziektes overgedragen worden tussen de normaal in Nederland voorkomende zeehonden die zich in de crèche bevinden en de 'vreemde' klapmuts. Ook zijn er met het oog hierop netten over het bassin gespannen opdat ook vogels geen ziektekiemen over kunnen brengen.

Privé-basin voor Jan Mayen. Foto (c) Ronald Koelink

Privé-basin voor Jan Mayen. Foto © Ronald Koelink

Al met al gaat het erg goed met Jan en het ziet er naar uit dat hij binnen een week of drie naar het noorden van de Noordzee gebracht zal worden, zodat hij weer op weg gaan gaan naar zijn natuurlijke leefomgeving: de noordelijke wateren rondom Groenland en het eiland Jan Mayen.

Iedere bezoeker van de zeehondencrèche kan voorlopig nog even genieten van dit bijzondere dier.

Wat vooraf ging
DE STEEG, 27/9 [update] - De zondag op de Gelderse IJssel ter hoogte van De Steeg waargenomen zeehond is maandag door medewerkers van de zeehondencreche Pieterburen gevangen.

Vangst van de zeehond. (c) Ronald Koelink

Medewerkers van de zeehondencreche vangen zeehond Jan Mayen. Foto © Ronald Koelink

Reeds in de vroege morgen hebben twee medewerkers van de zeehondencreche tesamen met nautisch fotograaf Ronald Koelink een verkenning uitgevoerd langs de oevers van het recreatiegebied Rhederlaag, een aantal zandgaten langs de IJssel. Tot hun niet geringe verbazing troffen ze het dier aan nabij bungalowpark 'Riverparc' op de plas welke het verst van de rivier verwijderd is.

Een half uurtje later meldde de schipper van het beunschip Thea uit Zevenaar, die net zand geladen had bij de Juliana op het Rhederlaag, dat het dier zowat bij hem in het gangboord zwom. De zeehond was op weg naar de rivier en zou verder ook de gehele dag op de IJssel blijven. Terwijl vanuit Pieterburen hulptroepen onderweg waren is de zeehond continue aangetroffen tussen De Steeg en de ingang van het Rhederlaag. Uiteindelijk is iets voor 4 uur 's middags de zeehond gevangen toen hij even aan het relaxen was op een klein strandje. Twee medewerkers van de zeehondencreche zijn direct van boord gegaan en hebben kans gezien door voorzichtig te sluipen de vluchtweg naar het water af te sluiten waarna het dier gevangen kon worden.

Zeehond bij De Steeg. (c) Ronald Koelink.

Zondag werd de zeehond al gezien bij De Steeg. Foto © Ronald Koelink

Jan Mayen - zoals het dier genoemd is - zal naar verwachting anderhalve maand in Pieterburen aansterken waarna de klapmuts de vrijheid weer terug krijgt, maar dan in een natuurlijker leefomgeving dan een Nederlandse rivier. Klapmutsen komen namelijk voor in de noordelijke wateren rond Groenland en New Foundland. Om aan te geven hoe bijzonder het is dat Jan M. op de IJssel aangetroffen is: er is geen recentere melding van een klapmuts op een Nederlandse rivier te vinden dan de melding uit 1600 toen er een op de Merwede aangetroffen is.


Laatste nieuws in VAART!NieuwsNet:

+++ meer...


Reacties:

    ik vind julli heel stom!!!

    bibi (Email) - 04 Juni '07 - 16:33



Reageer op dit bericht: (Anonieme reacties zonder adres worden verwijderd)

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie: / Textile

  ( Register your username / Log in )

Kattebel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.



Naar de openingspagina VAART! Actueel