Welkom bij VAART!
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | SLEEP & DUW | HAVENS | BAGGER | PRIKBORD


Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op info@vaart.nl

©
VAART!Info

Powered by Pivot - 1.40.3: 'Dreadwind'

Tips of eigen foto's bij het nieuws?
Mail ze naar VAART!
VAART!NieuwsNet / Fotolog / Rusland

06 Okt '06 -Nog veel onduidelijk in CMNI-verdrag

ROTTERDAM 6/10 Weekblad Schuttevaer - ‘Lekker vaag’, ‘het wordt er allemaal niet beter van’ en ‘er zitten nog veel haken en ogen aan’. Verladers, bevrachters, verzekeraars en een enkele binnenvaartondernemer weten nog niet waar ze aantoe zijn met het nieuwe Verdrag van Boedapest, het zogenoemde CNMI-verdrag.

Zie ook:

Dat bleek op een workshop van IVR, CBRB en ESO over het verdrag afgelopen woensdag in Rotterdam. IVR-secretaris Resi Hacksteiner verdedigde het verdrag. ‘Het zorgt voor de ontbrekende harmonisatie en een minder versplinterde rechtsorde. Dat heeft ruim vijftig jaar op zich laten wachten.'

'Het spoor had al uniforme regels in 1870, het wegvervoer in de jaren vijftig, de zeevaart in 1924 en de luchtvaart in 1929. En nu dus eindelijk de binnenvaart. Met het verdrag zijn we af van vijftien belemmerende regelingen. Er zijn nu nog 38 artikelen in tien afdelingen.'

Lees verder bij Weekblad Schuttevaer


CMNI: Nieuwe regels internationaal vervoer over water

Regels voor internationaal goederenvervoer over binnenwateren veranderen

DEN HAAG 10/8 persbericht Ministerie van Justitie - Als de lading van een binnenvaartschip tijdens een internationaal transport verloren gaat, kan over de vraag van de aansprakelijkheid voortaan een beroep worden gedaan op het Verdrag van Boedapest (CMNI) in plaats van op het nationale recht dat van land tot land kan verschillen. De Wet internationaal goederenvervoer over de binnenwateren die op 1 oktober 2006 in werking treedt, maakt dit mogelijk. Deze wet heeft geen gevolgen voor het nationale goederenvervoer, tenzij partijen zelf het CMNI contractueel van toepassing verklaren.

Voor de internationale binnenvaart is deze ontwikkeling gunstig omdat de rechtszekerheid toeneemt. Meer eenheid in regelgeving maakt het binnenvaartrecht eenvoudiger, bespaart kosten en stimuleert op den duur het grensoverschrijdende goederenvervoer.

Verdrag van Boedapest
De nieuwe wet voert het Verdrag van Boedapest uit dat op 22 juni 2001 is gesloten. Daarin staan afspraken over de rechten en plichten van partijen die een overeenkomst sluiten voor het internationaal vervoer van goederen en de aansprakelijkheid voor schade aan de lading. Het gaat dan bijvoorbeeld over wie welke informatie over de te vervoeren goederen moet verschaffen en hoe ze verpakt moeten zijn. Om bewijsredenen dient voor elk vervoer een vervoersdocument te worden opgemaakt.

Verder rust op de vervoerder een schuldaansprakelijkheid met omgekeerde bewijslast voor schade aan of verlies van de goederen tijdens het vervoer. Dit betekent dat de vervoerder aansprakelijk is voor deze schade tenzij hij bewijst dat hem geen verwijt kan worden gemaakt. Onder omstandigheden is een beroep op een bijzondere ontheffing van aansprakelijkheid mogelijk bijvoorbeeld als de schade het gevolg is van onvoldoende of gebrekkige identificatiemarkeringen van de goederen. Beperking of uitsluiting van de in het Verdrag van Boedapest geregelde aansprakelijkheid is niet toegestaan. Een uitzondering daarop geldt voor de contractuele uitsluiting door de vervoerder van zijn aansprakelijkheid voor schade door een nautische fout, brand of explosie aan boord van het schip of gebreken aan het schip die al bestonden voor aanvang van het vervoer en niet te ontdekken waren.

De door de vervoerder te betalen schadevergoeding is in beginsel gelijk aan de waarde van de beschadigde of verloren gegane goederen voor zover dit bedrag de in het verdrag vastgestelde aansprakelijkheidsgrenzen niet te boven gaat.


Nederland maakt CNMI-verdrag wettelijk

DEN HAAG 7/3/06 - Met publicatie van de Wet internationaal goederenvervoer over de binnenwateren in het Staatsblad geeft Nederland een wettelijke status aan het in 2001 gesloten Verdrag van Budapest (CMNI). De nieuwe wet treedt 1 oktober 2006 in werking.

Het CMNI-verdrag (Convention de Budapest relative au contrat de transport de marchandises en navigation intérieure) regelt de rechten en plichten van partijen (vervoerder en verlader) bij een overeenkomst in het internationaal goederenvervoer via de binnenvaart.

Van groot belang hierbij is de regeling over de aansprakelijkheid bij schade en verlies. In principe is de vervoerder aansprakelijk voor de schade tijdens het transport, ook in geval van een nautische fout. Dat wil zeggen dat de vervoerder aansprakelijk gesteld kan worden wanneer een schipper of zijn personeel een fout maakt bij het varen waardoor schade ontstaat. Het verdrag laat wel de mogelijkheid open om dit bij contract uit te zonderen.

Het eerste ontwerp verdrag werd in 1993 opgesteld en in juni 2001 werd het voornemen tot het CMNI-verdrag toe te treden in Budapest ondertekend door de CCR-landen (Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Zwitserland) en Hongarije, Oostenrijk, Roemenië, Bulgarije, Kroatië, Portugal en Oekraïne.

Uit de Memorie van Toelichting:

Tot op heden werd bij overeenkomsten tot internationaal goederenvervoer over de binnenwateren het toepasselijke recht via het conflictenrecht bepaald. Indien Nederlands recht van toepassing was, golden de regels van titel 10 van Boek 8 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Ratificatie en inwerkingtreding van CMNI heeft tot gevolg dat op het internationale goederenvervoer voortaan CMNI van toepassing zal zijn.
Op het nationale goederenvervoer blijft het BW van toepassing, tenzij partijen CMNI contractueel op het nationale goederenvervoer van toepassing hebben verklaard. Op hoofdlijnen stemt CMNI overeen met het reeds in boek 8 BW opgenomen binnenvaartrecht. Er zijn echter enkele verschillen waarvan de volgende de belangrijkste zijn. Artikel 20 CMNI bevat een andere aansprakelijkheidsbeperking dan artikel 8:905 BW. Voorts bevat artikel 25, tweede lid, onder a, CMNI de mogelijkheid om de aansprakelijkheid voor nautische fouten contractueel uit te sluiten, terwijl artikel 8:901 BW daarvoor een wettelijke uitsluiting regelt. Daarnaast verplicht artikel 11, eerste lid, CMNI de vervoerder er toe om voor elk vervoer een vervoersdocument op te maken. Artikel 8:915 BW biedt zowel de afzender als de vervoerder de mogelijkheid om een vervoersdocument op te maken, maar verplicht daartoe niet. Ingevolge artikel 8:916 BW is de vervoerder slechts verplicht op verzoek van de afzender een cognossement op te stellen.

Over de administratieve lasten die het verplichte vervoersdocument bij internationale transporten met zich meebrengt:

De in artikel 11 opgenomen plicht om voor elk transport een vervoersdocument op te stellen, leidt wel tot een verhoging van de administratieve lasten omdat een dergelijk document naar huidig recht in beginsel slechts optioneel is voorgeschreven. De gegevens die dienen te worden verstrekt zijn echter ook in de huidige praktijk reeds aanwezig, alleen bevinden zich niet op een en hetzelfde document. Nu gebruik mag worden gemaakt van elektronische of andere soortgelijke communicatiemiddelen zal deze plicht geen grote administratieve lasten met zich meebrengen. Zeker niet nu de verschillende brancheverenigingen een standaardformulier zullen opstellen dat alleen nog maar hoeft te worden ingevuld.

Van de 4772 actieve binnenschepen houdt naar schatting 90 procent zich bezig met het internationaal goederenvervoer, wat betekent dat CMNI voor 4295 binnenschepen zal gelden. Er van uitgaand dat er gemiddeld 50 reizen per jaar worden gemaakt, zullen jaarlijks 214 750 vervoersdocumenten worden opgesteld. Het invullen per formulier zal naar verwachting 5 tot 10 minuten in beslag nemen. Uitgaande van de maximale tijdsduur van 10 minuten per formulier, bedragen de hieraan verbonden loonkosten (10/60 maal 75 euro) 12,5 euro per formulier. Op jaarbasis betekent dit 2 684 375 euro voor alle actieve binnenschepen.

Voor 12,5 euro per internationale reis beschikt een schip voortaan derhalve over een belangrijk bewijsmiddel van het sluiten en de inhoud van de vervoersovereenkomst waardoor mogelijke geschillen daarover worden voorkomen. Deze internationale standaardisering zal aanvankelijk leiden tot een lastenverhoging maar op den duur juist tot een lastenverlaging omdat het geschillen voorkomt danwel een snelle afwikkeling daarvan bevordert. De kosten die aan de afhandeling van dergelijke geschillen zijn verbonden zijn gezien hun aard moeilijk te kwantificeren maar ter illustratie kan worden gedacht aan advocaat-, vertaal en reiskosten.

Zie ook:


Laatste nieuws in VAART!NieuwsNet:

+++ meer...


Reacties:


Reageer op dit bericht: (Anonieme reacties zonder adres worden verwijderd)

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie: / Textile

  ( Register your username / Log in )

Kattebel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.



Naar de openingspagina VAART! Actueel