Welkom bij VAART!
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | SLEEP & DUW | HAVENS | BAGGER | PRIKBORD


Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op info@vaart.nl

©
VAART!Info

Powered by Pivot - 1.40.3: 'Dreadwind'

Tips of eigen foto's bij het nieuws?
Mail ze naar VAART!
VAART!NieuwsNet / Fotolog / Rusland

21 Feb '06 -'Rapport Berenschot biedt schippersinternaten geen uitkomst'

21/2 - Het rapport 'Evaluatie Subsidieregeling Schippersinternaten' van Bureau Berenschot is volgens de vakorganisatie ABVA KABO FNV niet veel meer dan 'een analyse van de huidige toestand binnen de sector. Het bevat geen bruikbare ideeën voor de toekomstige subsidiëring van de sector'. Het rapport is zeven maanden na de geplande afronding in zijn eindversie beschikbaar.

De onderzoekers van Berenschot hebben in het rapport antwoord getracht te geven op twee vragen, namelijk:

  • of de door de commissie De Jong geformuleerde en in het kabinetsstandpunt overgenomen doelstellingen worden bereikt;
  • of de huidige subsidiesystematiek tot een doeltreffende en doelmatige besteding van overheidsgelden leidt.
Beide vragen worden in het rapport bevestigend beantwoord.

Een klein lichtpunt is volgens ABVA KABO FNV dat in het definitieve rapport de conclusies uit het in september gepubliceerde onderzoek ‘Behouden Vaart’ zijn overgenomen: werknemers in de sector bieden een goede kwaliteit van zorg. De vakorganisatie benadrukt met de samenstellers van het rapport dat die kwaliteit onder druk staat door gebrek aan middelen. 'Wij hopen dat deze boodschap uit het rapport aankomt bij het ministerie, en aanleiding is om in de toekomst met boter bij de vis te komen voor werknemers die al jarenlang kwaliteit leveren onder moeilijke omstandigheden. De afgelopen twee jaar hebben werknemers het zelfs zonder een reële loonsverhoging moeten doen. Zij kunnen op deze manier de tekorten binnen de sector niet blijven financieren!'

ABVAKABO FNV vindt dat de toezegging van VWS ten aanzien van de benodigde middelen – noodzakelijk voor de consequenties van het arbeidstijdenbesluit – nu eens moet worden gerealiseerd. 'Wij denken dat een investering van het ministerie ter voorkoming van wachtgeldaanspraken meer oplevert dat dit dure onderzoek van Berenschot. Een goed gefundeerd sociaal plan (voorbeeld: COA van Justitie) helpt hierbij ook op lange termijn. Verder zou de overheidsvergoeding voor de sector zo moeten worden aangepast, dat de sector kan aansluiten bij de cao Jeugdzorg.'

Begin maart vindt er op het ministerie van VWS overleg plaats (door Censis) over de toekomst van de sector. ABVA KABO FNV biedt staatssecretaris Ross op maandag 17 maart 2006 om 9.30 uur een petitie aan met handtekeningen van de leden, om nog eens te onderstrepen dat er geld bij moet in de sector.


Laatste nieuws in VAART!NieuwsNet:

+++ meer...


Reacties:

    Het werd hoog tijd dat onderkend werd dat de sector schippersinternaten geheel ten onrechte al jaren kampt met een chronisch gebrek aan financiele middelen. Van Bureau Berenschot had verwacht mogen worden dat zij naast deze conclusie ook met oplossingen en aanbevelingen aan het ministerie m.b.t. de financiën zou komen. Dat dit niet in hoge mate is gebeurd, is betreurenswaardig. Anderzijds kan de overheid niet om de conclusies heen en zal zij minstens een inflatiecorrectie over de afgelopen 8 jaar moeten toepassen.

    Erik van Toor (Email) - 21 Februari '06 - 17:51



Reageer op dit bericht: (Anonieme reacties zonder adres worden verwijderd)

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie: / Textile

  ( Register your username / Log in )

Kattebel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.



Naar de openingspagina VAART! Actueel