Welkom bij VAART!
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | SLEEP & DUW | HAVENS | BAGGER | PRIKBORD


Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op info@vaart.nl

©
VAART!Info

Powered by Pivot - 1.40.3: 'Dreadwind'

Tips of eigen foto's bij het nieuws?
Mail ze naar VAART!
VAART!NieuwsNet / Fotolog / Rusland

14 Nov '05 -Eerste jaar twee miljoen voor schonere motoren

DEN HAAG 14/11 - Veertig nieuwbouwschepen of circa dertig bestaande schepen kunnen dit jaar en volgend jaar worden aangepast (geretrofit), of honderdvijftig schepen kunnen van een emissie-arme motor worden voorzien met de nieuwe Subsidieregeling dieselmotoren voor binnenvaartschepen.

Zie ook:

De regeling, die de stikstofuitstoot (NOx) door binnenschepen omlaag moet brengen, werd in juli al goedgekeurd door de Europese Commissie en is vorige week donderdag 10 november in de Staatscourant gepubliceerd. Staatssecretaris Pieter van Geel (VROM) stelt er tot 31 december 2006 een bedrag van EUR 2.000.000,- voor beschikbaar. Uit de regeling wordt maximaal 40% van de installatiekosten betaald.

'De binnenvaart kan met deze regeling boven op de internationaal geldende wettelijke eisen een belangrijke extra bijdrage leveren aan de inspanningen die Nederland moet verrichten voor het halen van de nationale emissieplafonds voor luchtverontreinigende stoffen en aan tegemoetkoming van de normen voor lokale luchtkwaliteit', stelt het CBRB in een reactie na de publicatie. 'Het CBRB adviseert ondernemers in de binnenvaart om gebruik te maken van deze regeling om zodoende een bijdrage te leveren aan de verbetering van de Europese en de lokale luchtkwaliteit.'

Totaal 20 miljoen
In de loop van 2006 en volgende jaren zal worden bezien of het subsidieplafond kan worden gewijzigd, schrijft Van Geel in een toelichting. Verdeeld over vijf jaar heeft Europese Commissie ingestemd met een totaalbedrag van 20 miljoen euro aan subsidie. Van Geel: 'Het uiteindelijke aantal binnenvaartschepen dat aan de hand van deze subsidieregeling zal worden aangepast, zal dan ook aanmerkelijk hoger liggen dan het voor 2005/2006 geraamde aantal.'

Subsidie-aanvragen moeten voor 15 oktober 2006 worden ingediend bij SenterNovem. De ondernemer die subsidie heeft ontvangen voor het aanschaffen, vervangen of retrofitten van de dieselmotor van zijn binnenvaartschip, zal dat schip tenminste vijf jaar zelf moeten exploiteren. Bij tussentijdse verkoop kan VROM de subsidie geheel of gedeeltelijk terugvorderen.


Laatste nieuws in VAART!NieuwsNet:

+++ meer...


Reacties:

    verheugend

    vof.aangeenbrug (Email) - 23 November '05 - 22:23



Reageer op dit bericht: (Anonieme reacties zonder adres worden verwijderd)

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie: / Textile

  ( Register your username / Log in )

Kattebel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.



Naar de openingspagina VAART! Actueel