Welkom bij VAART!
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | SLEEP & DUW | HAVENS | BAGGER | PRIKBORD


Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op info@vaart.nl

©
VAART!Info

Powered by Pivot - 1.40.3: 'Dreadwind'

Tips of eigen foto's bij het nieuws?
Mail ze naar VAART!
VAART!NieuwsNet / Fotolog / Rusland

17 Dec '04 -Jumbo 'rondvaart' afgerond

HARDERWIJK 17/12 - Om kwart over 10 vrijdagochtend vaart de Rodie, met achter zich het Jumbo-transport, de doorgang bij Harderhaven op. Het eindpunt van deze bijzondere rondvaart. Uiteraard niet het eindpunt van de PH-DUK. De Jumbo wordt door drie gigantische mobiele kraanwagens van het ponton getakeld en zal vannacht over de weg naar Lelystad vervoerd worden.

Foto (c) Ronald Koelink


Foto (c) Ronald Koelink

Foto's © Ronald Koelink

Sluis Nijkerk speelt Jumbo-transport parten
NIJKERK 17/12 - Na een zeer voorspoedig verlopen reis lag het bijzondere transport van een 747 JumboJet, bestemd voor het Aviodrome te Lelystad, reeds om 6 uur 's ochtends voor Sluis Nijkerk. Dat betekende dus wachten tot de openingstijd van 7 uur en op een paar schepen die al eerder voor de sluis lagen. Daarna was de beurt aan de Jumbo. Het vliegtuig doet z'n naam eer aan: slechts de pontons konden door de sluis en niet de sleep- en duwboot. Loskoppelen dus en via meerdere schuttingen het transport verder helpen. De laatst benodigde schutting voor het ponton met het staartstuk gaf echter problemen: de brug wilde niet in beweging komen.

Foto (c) Ronald Koelink

Foto © Ronald Koelink

Boeing zet stad op stelten
AMSTERDAM 17/12 - 'Krijg nou wat!',  klinkt het in onvervalst Amsterdams als twee meiden ineens een Boeing 747 door de stad zien schuiven. Kennelijk een paar van de weinigen die niet op de hoogte waren van de nachtelijke tocht van het vliegtuig dwars door de stad. Onwaarschijnlijk veel mensen bleken belangstelling te hebben voor dit spectaculaire nachtelijke transport, dat om 23:00 uur begon bij de Nieuwe Meer. Om 3:00 bereikten de schepen de Oranjesluizen om daarna via de Randmeren op Hardewijk af te stevenen. Hier zal het vliegtuig door enorme kranen van het ponton getild worden om vervolgens in de nacht van vrijdag op zaterdag over de weg naar het vliegveld van Lelystad getransporteerd te worden.

Foto (c) Ronald Koelink

Foto © Ronald Koelink

Varende Boeing 747 legt verkeer op A9 stil

AMSTELVEEN 16/12 - Stipt om 12:30 uur wordt het verkeer op de A9 stil gelegd om een varende Boeing 747 de snelweg te laten kruisen. Op weg van Schiphol naar het Aviodrome te Lelystad zijn vandaag de eerste "hobbels" genomen: de bruggen in de Ringvaart bij Amstelveen. Allereerst de sleepboot "Rodie 4" met een ponton waarop de staart van het toestel staat gevolgd door twee pontons met respectievelijk de vleugels en het vliegtuig. Getrokken door de sleper "Rodie" en geduwd door de "Groenland".

Foto (c) Ronald Koelink

Foto © Ronald Koelink

PH-BUK op transport naar Aviodrome
SCHIPHOL 15/12 - Honderden mensen hebben zich verzameld langs de Ringvaart bij Schiphol-Oost om het spectaculaire begin van de reis over water van de PH-BUK gade te slaan. Op twee platformwagens van Mammoet reed de Boeing 747 langzaam het dwars in de Ringvaart afgemeerde ponton op. In de nacht van donderdag op vrijdag zal het transport op spectaculaire wijze door Amsterdam varen op weg naar het IJ en vervolgens verder naar Harderwijk alwaar het imposante vliegtuig over de weg verder zal gaan naar het Aviodrome te Lelystad.

Foto (c) Ronald Koelink


Foto (c) Ronald Koelink


Foto's © Ronald Koelink

Zie ook:
LELYSTAD 13/12 persbericht – De route over de weg en het water, die de reusachtige 70 meter lange Boeing 747 Jumbojet van Schiphol naar het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome in Lelystad zal afleggen, is bekend. Op woensdagavond wordt deze laatste Boeing 747 ‘Classic’ van de KLM bij Schiphol-Oost op een drietal boten geladen. In de nacht van donderdag op vrijdag zal dit grootste passagiersvliegtuig dat ooit is gebouwd, dwars door Amsterdam varen. Op zaterdagmorgen zal de Jumbo arriveren bij de Aviodrome op de Luchthaven Lelystad.
 
Route Boeing 747 door Amsterdam staat vast:

Op woensdag 15 december wordt de Jumbo rond 19.00 uur vanaf Schiphol-Oost, bij de voormalige Fokkerfabriek, naar de boten in de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder getransporteerd. Op donderdagmorgen 16 december vertrekken de schepen om rond 12.00 uur de snelweg A-9 bij het Amsterdamse Bos te kruisen. De Jumbo zal met zijn staart vooruit varen naar de Nieuwe Meer, aan de rand van Amsterdam bij Badhoevedorp. In de Nieuwe Meer zal de Jumbo worden gedraaid om met zijn cockpit naar voren aan het transport door Amsterdam te beginnen.

Amsterdamse grachten
Op donderdagavond zal de Boeing 747 rond 23.00 uur met drie sleepboten vanaf de Nieuwe Meer Amsterdam invaren. Het imposante 12 meter hoge transport zal te zien zijn vanaf de Sloterkade, de Schinkelkade, de Baarsjesweg en de Geuzenkade, wanneer het vliegtuig door de Schinkel vaart. Daarna vaart de Jumbo door de Kostverlorenvaart (langs de Buyskade en de Kop van Jut); door de Singelgracht (langs de Nassaukade); door het Westerkanaal (langs de Houtmankade) naar de Oude Houthaven, waar het IJ wordt opgevaren.
De vaart van de Jumbo door Amsterdam belooft even fotogeniek als spectaculair te worden. Het enorme 180 ton zware vliegtuig zal tijdens zijn vaart door Amsterdam menig drie verdiepingen tellend grachtenpand een poppenhuis doen lijken…! Naar verwachting zal rond 02.00 uur ’s nachts in Amsterdam onder de spoorbrug worden doorgevaren.

Oranjesluizen
De Jumbojet zal in de nacht van donderdag op vrijdag vervolgens over het IJ, langs het Centraal Station en via de Oranjesluizen (rond 04.00 uur), naar de Randmeren varen. Via de Gooise Brug (A-6) en de Stichtse Brug (A-27) vaart de Boeing naar de sluis bij Nijkerk (rond 07.00 uur). Naar verwachting zal het gigantische vliegtuig tussen 08.00 en 10.00 uur arriveren in Harderwijk. In de Harderhaven wordt de Jumbo door enorme kranen op diepladers gehesen en voorbereid voor het transport over de weg.

Vroeg open voor publiek
In de late vrijdagavond wordt rond 23.00 uur aangevangen met het transport over de weg, van Harderwijk naar de Luchthaven Lelystad. Langs de Gooiseweg en de Larserweg zal een aantal verkeersborden en lantaarnpalen tijdelijk het veld ruimen en zal een rotonde recht overgestoken worden. In de vroege zaterdagochtend zal de Jumbo arriveren bij het luchtvaart-themapark Aviodrome. Speciaal voor vroege belangstellenden opent de Aviodrome haar poorten op deze zaterdag al om 08.00 uur voor publiek, dat op dit feestelijke maar ongetwijfeld ook nog koude moment, tot 10.00 uur gratis koffie, thee, warme chocolade en gevuld speculaas van de Aviodrome krijgt aangeboden.

Sponsoring
Voor het behoud van deze laatste KLM-Boeing 747 'Classic'-Jumbojet van de eerste generatie, en het toegankelijk maken voor het publiek, is in totaal € 450.000,- nodig. Dat bedrag heeft de Aviodrome nu, op € 80.000 na, bijeengekregen. Dit geld is voornamelijk afkomstig van enkele duizenden enthousiaste particulieren, waaronder veel (oud-)KLM-medewerkers en anderen die in de luchtvaart werkzaam zijn. Daarnaast hebben meer dan 70 bedrijven bijgedragen aan het behoud van deze nu al historische Boeing 747, die de naam ‘Louis Bleriot’ draagt. De Aviodrome doet nog steeds een beroep op alle organisaties en bedrijven die willen helpen om deze Boeing 747 Jumbojet voor het nageslacht te bewaren en voor het publiek toegankelijk te maken, om contact op te nemen of geld te storten via www.aviodrome.nl.

Help ‘Jumbo’s Touchdown’!
Ook particuliere donateurs kunnen sponsoren: zij doen (vanaf € 25,-) mee aan een fantastische prijsvraag, met als hoofdprijs een vlucht naar de Boeing-fabriek in Seattle. Donateurs krijgen (vanaf € 50,-) tevens een exclusief bedankje: een speciaal voor deze actie ‘Jumbo’s Touchdown’ gemaakt bureaumodel van de Boeing 747 t.w.v. € 20,-, of (vanaf een donatie van € 100,-) een grote bouwplaat van de Jumbo, die eveneens speciaal voor deze actie is ontworpen. Donateurs van € 1000,- of meer ontvangen als dank een groot massief houten bureaumodel van een KLM Jumbo-Classic, t.w.v. zo'n € 200,-. Wilt u helpen? Stort uw donatie dan on-line via de website www.aviodrome.nl, of direct per bank, o.v.v. uw naam en adres, op rekening 30 25 63 490 t.n.v. Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome, Lelystad.

Check en recheck....
Alle bovengenoemde tijden zijn geschat. Vanzelfsprekend kunnen weers- en technische invloeden voor wijzigingen of afwijkingen van de planning leiden. Op de site www.aviodrome.nl worden voortdurend de laatste ontwikkelingen bijgehouden met betrekking tot het transport van de Boeing 747 Jumbojet van Schiphol naar de Aviodrome en de actie 'Jumbo's Touchdown'.

Klik voor meer informatie op:


Laatste nieuws in VAART!NieuwsNet:

+++ meer...


Reacties:

    Geweldige klus en prachtige foto’s.
    Vriendelijke groet uit een besneeuwd Fergus, ON.
    Jan van der Doe.

    Jan van der Doe (Email) - 17 December '04 - 19:31



Reageer op dit bericht: (Anonieme reacties zonder adres worden verwijderd)

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie: / Textile

  ( Register your username / Log in )

Kattebel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.



Naar de openingspagina VAART! Actueel