Welkom bij VAART!
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | SLEEP & DUW | HAVENS | BAGGER | PRIKBORD


Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op info@vaart.nl

©
VAART!Info

Powered by Pivot - 1.40.3: 'Dreadwind'

Tips of eigen foto's bij het nieuws?
Mail ze naar VAART!
VAART!NieuwsNet / Fotolog / Rusland

10 Dec '04 -Transportraad eens over erkenning scheepscertificaten

BRUSSEL 10/12 - In de Transport bestaat overeenstemming over wijziging van de richtlijn technische voorschriften voor binnenschepen, met name de wederzijdse erkenning van EU-certificaten en certificaten van de CCR. 'We hebben vandaag een gedeeltelijk political agreement bereikt', zei V&W-minister Karla Peijs, voorzitter van de Transportraad, in een verklaring na afloop.

Dat woord ‘gedeeltelijk’ wil niet zeggen dat er nog grote problemen op tafel liggen, voegde de minister toe. 'We zijn het eens over de tekst van de richtlijn, maar de bijlage is nog niet in alle talen beschikbaar. Daar komen we dus nog een keer formeel op terug.'
Op 26 november gaf de Centrale Commissie voor de Rijnvaart al goedkeuring aan het 7e protocol bij de Herziene Rijnvaartakte dat erkenning van 'andere' certificaten mogelijk maakt.

Uit persbericht CCR
Na nederlegging van de laatste akte van bekrachtiging treedt op 1 december 2004 een nieuw aanvullend protocol bij de Herziene Rijnvaartakte in werking.

Dit protocol vernieuwt de redactionele inhoud van de artikelen 22 en 23 van bovengenoemd verdrag en voorziet dat de CCR op de Rijn de geldigheid van scheepscertificaten en patenten, die op grond van andere reglementen dan van de CCR zijn afgegeven, kan erkennen.

Deze erkenning is onderworpen aan een drievoudige voorwaarde:

  • de voorschriften op grond waarvan de scheepscertificaten of deze schipperspatenten zijn afgegeven moeten gelijkwaardig zijn aan de voorschriften die in toepassing van de Herziene Rijnvaartakte voor de vaart op de Rijn zijn vastgesteld;
  • de afgifteprocedures van de scheepscertificaten en schipperspatenten moeten de werkelijke naleving van die voorschriften garanderen
  • de gelijkwaardigheid moet bij besluit van de CCR worden uitgesproken. De CCR kan de erkenning intrekken als zij constateert dat de vastgestelde voorwaarden niet meer worden vervuld.

Met deze nieuwe voorschriften van de Akte van Mannheim heeft de CCR de mogelijkheid, na afronding van de nu nog lopende werkzaamheden ter herziening van de Gemeenschappelijke Richtlijn Nr. 82/714 over de technische voorschriften voor binnenschepen, de geldigheid van gemeenschappelijke scheepscertificaten op de Rijn te erkennen, aangezien in de bijlagen van die richtlijn de opname van voorschriften is voorzien, die gelijkwaardig zijn aan de op de Rijn geldende voorschriften.

Maar met deze voorschriften zal het eveneens mogelijk zijn nationale scheepscertificaten te erkennen onder voorbehoud dat aan de voorziene voorwaarden wordt beantwoordt. Voorts kunnen met deze regeling op korte of lange termijn gemeenschappelijke of Donauvaarbewijzen worden erkend, als de afgiftevoorwaarden van die certificaten gelijkwaardig worden gemaakt aan de in het reglement Rijnpatenten geldende voorwaarden.

Aldus levert de CCR met het nieuwe aanvullend protocol een belangrijke bijdrage aan de harmonisatie op Europees niveau van de technische voorschriften voor de binnenvaart. Voorts geeft zij op deze wijze heel duidelijk uiting aan haar wens met de Europese Commissie en de Donaucommissie samen te werken om, met het oog op de tenuitvoerbrenging van een mechanisme van wederzijdse erkenning in het belang van de gehele Europese binnenvaart, tot een afstemming van de technische voorschriften te komen.


Laatste nieuws in VAART!NieuwsNet:

+++ meer...


Reacties:


Reageer op dit bericht: (Anonieme reacties zonder adres worden verwijderd)

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie: / Textile

  ( Register your username / Log in )

Kattebel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.



Naar de openingspagina VAART! Actueel