Welkom bij VAART!
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | SLEEP & DUW | HAVENS | BAGGER | PRIKBORD


Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op info@vaart.nl

©
VAART!Info

Powered by Pivot - 1.40.3: 'Dreadwind'

Tips of eigen foto's bij het nieuws?
Mail ze naar VAART!
VAART!NieuwsNet / Fotolog / Rusland

23 Okt '08 -Scheepsbouw Nederland: succesvol en kritisch blijven

Presentatie strategierapport '5x Aanpakken'
DEN HAAG 23/10 - Een zelfverzekerde sector die in twee jaar tijd maar liefst 60% omzetstijging realiseerde. Dat typeert momenteel de Nederlandse scheepsbouw. En dat succes moet blijven door de blik ook kritisch naar binnen te richten. Dat staat in het strategierapport van Scheepsbouw Nederland, '5x aanpakken'.

De titel van het rapport refereert enerzijds aan de vijf benoemde aandachtsgebieden, anderzijds wordt gedoeld op de aanpakkersmentaliteit van deze branche. Het bestuur presenteerde haar visie op de toekomst van de Nederlandse scheepsbouwcluster aan politiek, media, vakbonden en maritieme brancheorganisaties donderdag 23 oktober in Nieuwspoort, Den Haag.

Innovatieve producten
Het gaat goed met de sector, en dat lijkt voorlopig zo te blijven. De Nederlandse scheepsbouw verdient haar geld met innovatieve producten, en heeft in 2007 een omzet gerealiseerd van € 7,6 miljard. Ook de komende jaren zien er veelbelovend uit. De enorme vraag naar maritiem transport heeft voor de werven en maritieme toeleveranciers tot orderboeken geleid die zeker tot in 2011 zijn volgeboekt. Het succes komt vooral door de specialisatie in scheepstypen met een hoge toegevoegde waarde. Bijvoorbeeld offshore support schepen, baggerschepen en gespecialiseerde kustvaartschepen.

Daarentegen kampt de branche met grote tekorten aan kundig personeel. Ze vindt het daarom hoog tijd om daarvoor de handen ineen te slaan. In het strategierapport '5x aanpakken' komen dan ook thema's aan de orde als personeel, duurzaamheid, samenwerking en internationale branding die voor de industrie gelden als vijf belangrijke gezamenlijke aandachtspunten.

Concurreren door talent
Door het groter wordende personeelstekort is het van belang dat de sector zich gaat inzetten voor het 'binden en boeien' van werknemers.

Onderscheiden door duurzaamheid en innovatie
In duurzaamheid ziet de scheepsbouw een kans om zich te onderscheiden in de geglobaliseerde markt. Tevens blijft innovatie een belangrijk speerpunt van de scheepsbouwcluster.

Versterken van synergie in de cluster
Vooral het uitbouwen van onderling vertrouwen binnen de sector is van groot belang. Daarmee kan een belangrijke impuls worden gegeven aan het verlagen van de faalkosten en het verder verhogen van de productiviteit.

Samenwerking met de overheid
De overheid is regelgever, klant en partner van de bedrijven in ons cluster. Samen met de Nederlandse overheid wil de sector waken voor een eerlijk speelveld voor de bedrijven. Verder moet worden geïnvesteerd in kennisvoorsprong en de bescherming van intellectueel eigendom van de sector.

Internationale branding van de Nederlandse scheepsbouwcluster
De Nederlandse scheepsbouw produceert en exporteert tot de verbeelding sprekende baggerschepen, superjachten, werkschepen, sleepboten, offshore vaartuigen en hightech onderdelen. Zowel de overheid als de cluster hebben baat bij een sterke positionering van de maritieme maakindustrie.

In het rapport doet het bestuur tevens concrete aanbevelingen die op korte en middellange termijn kunnen worden opgepakt, zowel door Scheepsbouw Nederland als door de overheid. Ook doet ze een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van de bedrijven om tot resultaten te komen.
Door de krachten te bundelen en kritisch te zijn kan de sector werken aan een blijvend succesvolle toekomst.


Laatste nieuws in VAART!NieuwsNet:

+++ meer...


Reacties:


Reageer op dit bericht: (Anonieme reacties zonder adres worden verwijderd)

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie: / Textile

  ( Register your username / Log in )

Kattebel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.



Naar de openingspagina VAART! Actueel