Welkom bij VAART!
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | SLEEP & DUW | HAVENS | BAGGER | PRIKBORD


Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op info@vaart.nl

©
VAART!Info

Powered by Pivot - 1.40.3: 'Dreadwind'

Tips of eigen foto's bij het nieuws?
Mail ze naar VAART!
VAART!NieuwsNet / Fotolog / Rusland

03 Aug '08 -CDA in actie voor traditionele zeezeilschepen

DEN HAAG 3/8 - De CDA-fractie in de Tweede Kamer komt opnieuw in actie voor het behoud van het Nederlandse maritieme erfgoed. Traditionele zeezeilschepen uit Nederland dreigen in onder meer Denemarken en Duitsland aan de ketting te worden gelegd. De problemen ontstaan doordat deze Europese lidstaten het Nederlandse certificaat voor de veiligheid van zeezeilschepen (nog steeds) niet erkennen. Dit certificaat wordt door de Nederlandse overheid afgegeven na een grondige keuring door het Register Holland.

Zie ook:

Op Europees niveau is er al langere tijd een discussie gaande over de veiligheidsnormen voor traditionele zeilschepen. Volgens de internationale regels - vastgelegd in de zogeheten SOLAS-conventie - moeten alle passagiersschepen groter dan 500 ton die internationale reizen op zee maken voldoen aan bepaalde veiligheidseisen. Deze normen houden echter geen rekening met de specifieke kenmerken van historische zeezeilschepen, zoals de beperkte ruimte aan boord, de traditionele bouw, het beperkte aantal passagiers (die bovendien actief meewerken en goed voorgelicht zijn) en de verhoudingsgewijze hoge kosten. De veiligheidseisen voor cruiseschepen en veerboten worden op een bureaucratische manier één op één van toepassing verklaard op traditionele zeezeilschepen.

Het CDA is er met de brancheorganisatie voor de chartervaart (BBZ) van overtuigd dat het mogelijk is om de veiligheid op de zeilschepen te waarborgen, zonder afbreuk te doen aan hun historisch karakter. CDA-Kamerlid Eddy van Hijum pleit daarom voor een apart internationaal erkend veiligheidscertificaat voor de traditionele zeezeilvaart, zodat maatwerk mogelijk blijft.

Concreet zal Van Hijum samen met zijn collega Ad Koppejan aan staatssecretaris Huizinga vragen om zich in het overleg met de andere EU-lidstaten in te zetten voor zo'n specifiek veiligheidscertificaat. Zij verzoeken de staatssecretaris tevens om de Kamer op korte termijn (vertrouwelijk) te informeren over haar inzet voor de onderhandelingen die in september zullen plaatsvinden. Daarnaast zal Corien Wortmann van de CDA-fractie in het Europarlement de kwestie bij de Europees Commissie aankaarten.
 
Tot slot roept Van Hijum - die in 2005 van de Enkhuizer Zeevaartschool de erepenning van verdienste voor de zeilende beroepsvaart ontving - burgers en organisaties op ter ondersteuning de petitie te ondertekenen die door de brancheorganisatie BBZ is opgesteld. De petitie is te vinden op www.bbz-charter.nl


Laatste nieuws in VAART!NieuwsNet:

+++ meer...


Reacties:


Reageer op dit bericht: (Anonieme reacties zonder adres worden verwijderd)

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie: / Textile

  ( Register your username / Log in )

Kattebel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.



Naar de openingspagina VAART! Actueel