Welkom bij VAART!
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | SLEEP & DUW | HAVENS | BAGGER | PRIKBORD


Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op info@vaart.nl

©
VAART!Info

Powered by Pivot - 1.40.3: 'Dreadwind'

Tips of eigen foto's bij het nieuws?
Mail ze naar VAART!
VAART!NieuwsNet / Fotolog / Rusland

12 Mrt '08 -Vijfduizend euro boete voor vervuilende kapitein

IJMUIDEN 12/3 - De Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) in IJmuiden heeft een 46-jarige zeekapitein uit de Filippijnen een boete van vijfduizend euro opgelegd in verband met het overboord gooien van scheepsafval in de Baltische Zee. De Waterpolitie kwam in actie op verzoek van de autoriteiten van Estland.

Op 22 februari spoelden op het oostelijke strand van het Estlandse eiland Hiumaa ongeveer 45 monsterflessen van zware stookolie aan. In de flessen bevonden zich nog olierestanten waardoor het water en het strand ter plaatse verontreinigd werden. Enkele flessen waren voorzien van etiketten met een scheepsnaam en een naam van een bemanningslid, vermoedelijk een scheepswerktuigkundige.

Door de kustwacht van Estland is op grond van de gegevens van het Automatic Identification System (AIS) een track gemaakt van de route die het schip, varend onder Panameese vlag, heeft afgelegd. Het schip onder de naam die op de etiketten was vermeld voer op 17 februari in de Baltische Zee.

De Zweedse autoriteiten maakten op verzoek van Estland op basis van de stroomgegevens een berekening waardoor de route van de flessen vóór het aanspoelen, bekend werd. Op basis van deze twee berekeningen werd het aannemelijk dat het schip met de naam op de flessen ook daadwerkelijk de vervuiler was.

Middels een rechtshulpverzoek verzochten de autoriteiten uit Estland aan de Nederlandse Justitie, een onderzoek in te stellen aan boord van het schip wanneer het Amsterdam binnenloopt. Op 6 maart ging de Waterpolitie in de Westhaven te Amsterdam aan boord. De kapitein ontkende in eerste instantie. Maar geconfronteerd met het bewijs van de foto’s van de flessen en de berekende tracks ging hij akkoord met een boete. In overleg met het Openbaar Ministerie Amsterdam werd een boete van vijfduizend euro opgelegd, welke ter plaatse werd voldaan.


Laatste nieuws in VAART!NieuwsNet:

+++ meer...


Reacties:


Reageer op dit bericht: (Anonieme reacties zonder adres worden verwijderd)

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie: / Textile

  ( Register your username / Log in )

Kattebel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.



Naar de openingspagina VAART! Actueel