Welkom bij VAART!
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | SLEEP & DUW | HAVENS | BAGGER | PRIKBORD


Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op info@vaart.nl

©
VAART!Info

Powered by Pivot - 1.40.3: 'Dreadwind'

Tips of eigen foto's bij het nieuws?
Mail ze naar VAART!
VAART!NieuwsNet / Fotolog / Rusland

11 Sep '07 -Schippersinternaten doen in petitie beroep op Kamercommissies

DEN HAAG 11/9 - De werkgevers en de vakorganisaties in de Schippersinternaten vragen de overheid met de verhoging van een budget van 7 miljoen euro structureel de sector een nieuw en gezond perspectief te bieden. Een verhoging van het zogeheten Kindbedrag (subsidie van het Ministerie van Jeugd en Gezin) van nu 17.500 euro per jaar naar 24.500 euro is nodig om de kwaliteitsproblemen te kunnen oplossen.

Zie ook:

Op een persbijeenkomst maandagochtend in Nieuwspoort, waarbij ook veel directeuren van internaten en leden van ondernemingsraden aanwezig waren, werd dit verzoek kracht bij gezet met het symbolisch luiden van de noodklok. Dinsdag werd een petitie aangeboden aan de voorzitters van de Tweede-Kamercommissies Jeugd en Gezin en Verkeer en Waterstaat. De commissievoorzitters Pierre Heijnen en Roland Kortenhorst lieten in een reactie weten het rapport serieus met hun fractiespecialisten te gaan bekijken. Toezeggingen over meer geld werden niet gedaan. Het rapport (met petitie) wordt officieel in procedure genomen.

De 18 internaten voor schippers- en kermisjeugd bieden huisvesting, verzorging en opvoeding aan 1.050 kinderen.

'Kwaliteit mag wat kosten'
Namens de sociale partners deed Ad Driesprong, voorzitter van het Overleg Arbeidsvoorwaarden Schippersinternaten, maandag een oproep aan minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin en de Tweede Kamer om de sector financieel flink tegemoet te komen. Onder het motto 'Kwaliteit mag wat kosten' brak hij een lans voor de ook door de ouders van de kinderen geëiste verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening en het bieden van betere arbeidsvoorwaarden voor de circa 600 werknemers. Dat laatste is mogelijk door afscheid te nemen van de eigen CAO en over te stappen naar de veel betere CAO Jeugdzorg.

Driesprong benadrukte dat bij herhaling met goede argumenten is aangegeven dat de financiering van de internaten sterk achterblijft bij de maatschappelijke ontwikkelingen. 'We worden door de overheid nog steeds als stiefkinderen behandeld. We willen serieus worden genomen, en daarom treden we nu in de openbaarheid.'

Onderzoek arbeidsvoorwaarden
Namens de werkgevers en de vakorganisaties ABVAKABO, CNV Publieke Zaak en RMU overhandigde Driesprong een onderzoeksrapport van de Human Capital Group over de vergelijking van de arbeidsvoorwaarden in de schippersinternaten met andere zorgsectoren aan Tweede-Kamerlid Bas van der Vlies (SGP). Omdat minister André Rouvoet was verhinderd was hij als ingewijde in de sector bereid het rapport in ontvangst te nemen. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat de functies van pedagogisch medewerker in de CAO Schippersinternaten ten opzichte van vergelijkbare functies in de CAO Jeugdzorg circa 400 euro bruto per maand lager worden gehonoreerd.

Peter Vlok, algemeen directeur van de Centrale Stichting van Internaten voor Schippers- en Kermisjeugd (CENSIS) uitte zijn frustraties over de opstelling van het Ministerie voor Jeugd en Gezin (voorheen VWS) dat de internaten nog steeds ziet als een soort kinderopvang zonder oog te hebben voor de huisvesting, verzorging en opvoeding. De toonzetting van het extra bestuurlijk overleg met het Ministerie op 6 september jl. stemt de werkgevers bitter. Het Ministerie biedt tot op dit moment geen oplossing voor de problemen.

Groepen te groot
Vlok: 'De kinderen die de ouders aan ons hebben toevertrouwd behoeven extra aandacht en zorg. De groepen zijn te groot. In een groep van 13 tot 15 kinderen zitten landelijk gezien gemiddeld twee kinderen met een extra zorgvraag of waar extra aandacht voor gewenst is. Vaak is er maar een 1 begeleider op de groep, soms 2 waarvan er 1 een stagiaire is. De overige kinderen komen dan aandacht te kort. Dat vinden wij zorgelijk.'

Hij stelde vast dat van bijscholing van personeel door tijdgebrek steeds minder terecht komt . Door uitholling van het beroep van pedagogisch medewerker lopen steeds meer HBO-ers weg. Voor de MBO-ers zijn er geen mogelijkheden zich via studie verder te ontwikkelen. Pegagogisch medewerkers worden ingezet voor huishoudelijke taken. De huishoudelijke hulpen zijn grotendeels wegbezuinigd.

Onbehagen bij personeel en ouders
Namens ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak en RMU wees bestuurder Corrie van Brenk op de gevoelens van onbehagen onder de medewerkers over tal van problemen. 'De overheid past een verstervingsbeleid toe op de sector door niet de nodige financiële middelen te geven.'
Op een informatieronde van werkgevers en vakorganisaties samen bleek dat velen de grens van de belastbaarheid zijn gepasseerd door de kinderen in de internaten in hun eigen vrije tijd te helpen. Dat komt voor bij kinderverjaardagen in de groepen, bezoeken aan ouderavonden op scholen en boordbezoeken. Begeleiding bij sportactiviteiten, waar de kinderen recht op hebben, komt al te vaak in de knel.

Sjak Klein, voorzitter van de vereniging van ouders in de trekkende beroepen (LOVT), waarschuwde in een verklaring dat de wal het schip gaat keren in de internaten. 'Door overbelasting haken medewerkers af. De sector verliest jammer genoeg steeds meer buitengewoon gemotiveerde personeelsleden die ook aan ouders zwaar teleurgesteld te kennen geven dat ze op zoek gaan naar een andere baan. Varend en trekkend door Europa piekeren we over de situatie dat onze kinderen in de internaten onvoldoende tot hun recht komen. Als ouders willen we zekerheid hebben over een goede opvang, huisvesting en begeleiding voor onze kinderen. Die zekerheid is hard aan het afbrokkelen.'

De LOVT-voorzitter zei de acties van de werkgevers en de vakorganisaties voor verbetering van de kwaliteit en goede arbeidsvoorwaarden voor de werknemers te steunen. 'Onze kinderen, onze toekomst zijn dit volop waard.'

Tweede Kamer
De sociale partners in de schippersinternaten overhandigden het onderzoeksrapport over de arbeidsvoorwaarden en een petitie voor kwaliteitsverbetering dinsdagmiddag 11 september aan de voorzitters van de Tweede-Kamercommissies Jeugd en Gezin en Verkeer en Waterstaat.

Als zeer bij de sector betrokken Tweede-Kamerlid zei Bas van der Vlies (SGP) zich de problemen zeer aan te trekken. ‘We mogen niet in een neerwaartse spiraal terecht komen. Een marktconforme beloning staat voor mij niet ter discussie. We moeten de consequenties van het rapport onder ogen zien.' Van der Vlies zei te overwegen bij de Algemene Politieke Beschouwingen over de Miljoenennota voor 2008 volgende week aandacht voor de schippersinternaten te vragen.


Laatste nieuws in VAART!NieuwsNet:

+++ meer...


Reacties:

    waar blijven de bonden om dit exta te ondersteunen want de kinderen zijn wel onze toekomst en je hoort niets petje af voor alle aandacht maar onderbouw het ook goed alsublieft want zonder feedback geen respect veel succes met alles

    christa vogel (Email) - 18 September '07 - 22:37



Reageer op dit bericht: (Anonieme reacties zonder adres worden verwijderd)

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie: / Textile

  ( Register your username / Log in )

Kattebel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.



Naar de openingspagina VAART! Actueel