Welkom bij VAART!
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | SLEEP & DUW | HAVENS | BAGGER | PRIKBORD


Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op info@vaart.nl

©
VAART!Info

Powered by Pivot - 1.40.3: 'Dreadwind'

Tips of eigen foto's bij het nieuws?
Mail ze naar VAART!
VAART!NieuwsNet / Fotolog / Rusland

02 Apr '07 -Waterpolitie legt in dichte mist schepen stil op ijsselmeer

LELYSTAD 2/4 - De Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) uit Lelystad heeft vrijdag 30 maart in dichte mist op het IJsselmeer twee binnenvaartschepen stil gelegd.

De schipper van één der schepen voer op radar zonder dat hij de vereiste papieren had en de andere schipper zette de vaart voort terwijl het schip niet was uitgerust met radar.

Zeevaartervaring
Om 11.15 uur zag de Waterpolitie op het IJsselmeer bij een zicht van 110 tot 160 meter een motorbeunschip varen. De omstandigheden waren zodanig dat de vaart, zonder gebruik van de radar, niet zonder gevaar kon worden voortgezet. De agenten zagen dat het motorbeunschip niet was uitgerust met een radar. Aan boord trof de Waterpolitie een 58-jarige schipper aan die navigeerde met behulp van GPS en een vaarkaart. De schipper verklaarde tegenover de Waterpolitie dat hij 40 jaar zeevaartervaring had en het verantwoord vond de vaart met aangepaste snelheid voort te zetten.

Omdat het tweede bemanningslid niet in het bezit was van een dienstboekje als matroos kreeg de schipper ook voor het onderbemand varen een bekeuring. Het schip werd stilgelegd en mocht pas weer vertrekken bij goed zicht en met een bemanning die aan de voorschriften voldoet.

Geen goedkeuring
Om 11.45 uur controleerde de Waterpolitie een schip dat met kunstmest onderweg was van Stein naar het Duitse Leeseringen. De 46-jarige schipper in de stuurhut navigeerde op een elektronische kaart en gebruikte de radar om te kijken of er ook schepen in de buurt waren. De man was echter niet in het bezit van een radarpatent en in het certificaat van onderzoek stond vermeld dat het schip niet was goedgekeurd voor het varen met behulp van radar door één persoon.

De schipper kreeg voor beide zaken een proces-verbaal en moest gaan stilliggen tot het zicht weer was verbeterd.


Laatste nieuws in VAART!NieuwsNet:

+++ meer...


Reacties:

    Of het slim is om zo aan de vaart te beginnen is discutabel..
    Op kompas stopwatch en een goede kaart voeren immers generaties achtereen over het ijsselmeer…
    menige schipper ( opa, vader) wist zo menigmaal over te steken.. De overigen gaan er van daag aan de dag voetstoots vanuit dat de tegenpartij ook op radar vaart en dan wordt het link..
    Omdat de huidige X-Box generatie zonder hulpmiddelen reddeloos verloren is en de politie naar het blijkt ook niet meer van de vaart komt moet de vaart gestaakt worden zodra de omstandigheden van dien aard zijn dat de jongetjes van de kerels gescheiden worden….
    Ik zou er voor pleiten dit soort oude gebruiken en methoden gewoon bij te houden voor het geval dat de elektronica ons plotseling in de steek laat..
    En meneer van de politie…mischien valt er dan nog eens iets te leren van een ouwe aap !

    Jacobus (Email) - 02 April '07 - 16:53


    Omdat het IJsselmeer niet in de bijlage 9 van het B.P.R. staat vermeld is het tijdens slecht zicht niet verboden om zonder radar hier te varen, mits je de vaart op een veilige manier kunt voortzetten.Dus:Met een uitkijk voorop (wel verplicht als je zonder radar vaart) aangepaste snelheid, marifoon uitluisteren en jezelf regelmatig melden, eventueel aanvullend een aandachtsein geven (1 lange stoot) voldoe je aan de regels van het B.P.R. en kun je een KLPD man terug naar de schoolbanken verwijzen.

    Martin van der Heide (Email) - 02 April '07 - 21:24



Reageer op dit bericht: (Anonieme reacties zonder adres worden verwijderd)

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie: / Textile

  ( Register your username / Log in )

Kattebel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.



Naar de openingspagina VAART! Actueel