Welkom bij VAART!
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | SLEEP & DUW | HAVENS | BAGGER | PRIKBORD


Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op info@vaart.nl

©
VAART!Info

Powered by Pivot - 1.40.3: 'Dreadwind'

Tips of eigen foto's bij het nieuws?
Mail ze naar VAART!
VAART!NieuwsNet / Fotolog / Rusland

22 Jan '08 -Dordts wereldrecord in Guinness Book of Records

DORDRECHT 22/1 - De Dordtse recordpoging van 16 juni 2007, met 148 sleep- en duwboten varend in kiellinie, krijgt definitief een vermelding in het Guinness Book of Records. Het officiële certificaat uit Londen, behorend bij het wereldrecord, is binnen. 'Het certificaat krijgt een ereplaats op het Binnenvaartcentrum aan boord van de Rene Siegfried', zegt de trotse voorzitter Jos Hubens van de organiserende Vereniging 'De Binnenvaart'.

Guinness Certificaat

Zie ook:

De recordpoging tijdens Vaart in Dordt was een fantastisch binnenvaartevenement ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de duwvaart op de Rijn. Met laaiend enthousiaste deelnemers en drommen toeschouwers langs de kant. De massale scheepshoornconcerten aan begin en eind van de recordpoging, gingen door merg en been. 'Ik voel me heel bescheiden worden', zei Hubens, zwaar onder de indruk van zoveel enthousiaste inzet en onderlinge verbondenheid, op een rustig moment aan boord van het VIP-schip de Halve Maen.

Zes kilometer
Na twee uur voer de duwboot Victor Millet als laatste in een zes kilometer lange sliert langs het Guinness-telpunt aan de Merwekade. Het keerpunt lag beneden de spoorbrug Baanhoek bij Sliedrecht. Daar was het even spannend met het kruisen van de overige vaart die gewoon doorging.

Alles verliep zonder incidenten, de deelnemers toonden zich professioneel en inschikkelijk. Rijkswaterstaat haalde alles uit de kast voor de begeleiding van het flottielje met negen boten. Na het afsluitend applaus aan boord van de Halve Maen zwaaide Hubens onmiddellijk alle lof toe aan de sponsors, alle vrijwilligers, de begeleidende diensten en niet in de laatste plaats alle deelnemende sleep- en duwboten. Het weer hielp ook mee, de zon brak geregeld door de bewolking. Meteen na het slagen van de proef trok de wind aan en viel de regen bij bakken uit de hemel.

Spontane aanmeldingen
De recordpoging, waarbij aanvankelijk werd uitgegaan van minimaal 100 sleep- en duwboten varend in kiellinie, werd officieel geregistreerd bij het Guinness World Records, onder de naam 'Largest flotilla of Tugboats'. Het te evenaren record lag sinds twee jaar op 68 vaartuigen. Vanwege de enorme belangstelling schroefde 'De Binnenvaart' het maximum aantal deelnemers omhoog naar 150. Dat werden er zelfs nog een paar meer vanwege spontane aanmeldingen tot op het laatste moment.

Foto Doremalen.com

Herinneringsbord voor de deelnemers. Foto © Doremalen.com

De recordpoging 'kop aan kont' varen van Vereniging 'De Binnenvaart' en Vereniging De Motorsleepboot was het hoogtepunt tijdens het maritieme evenement 'Vaart in Dordt' op 15, 16 en 17 juni. Met als doel een vermelding in het Guinness Book of Records. De herinneringsbordjes voor alle deelnemers lieten aan het slagen op voorhand al geen twijfel meer, het woord 'poging' kwam er niet op voor.

Juiste uitvoering
De juiste uitvoering houdt in dat de vaartuigen op het moment van opname in kiellinie kort achter elkaar op stroom liggen dan wel varen. Het vorige record werd door 68 sleepvaartuigen gevestigd te Rotterdam op 26 april 2006. De deelnemende vaartuigen konden vanaf vrijdag tot maandagmorgen 10.00 uur havengeldvrij afmeren in diverse havens van Dordrecht.

Roland Kortenhorst - lid van Vereniging De Binnenvaart en van de Tweede Kamer, voorzitter van de Vaste Kamercommissie Verkeer en Waterstaat en van Bureau Voorlichting Binnenvaart - gaf het startsein door de scheepsbel van de stoomsleepboot Narvik uit 1910 een derde keer te luiden om 13.00 uur, live uitgezonden op Radio Rijnmond. Daarna zette de sliert boten zich van het Mallegat Oost ter hoogte van het Duivelseiland via de Oude Maas, langs de stad Dordrecht in beweging. Kortenhorst had zijn CDA-fractiegenoten Sander de Rouwe (binnenvaartwoordvoerder) en Jan de Vries meegebracht. Aan boord van de Halve Maen, die ter beschikking was gesteld door het Biesboschcentrum Dordrecht, voeren fotografen en journalisten mee, met enkele tientallen genodigden. Andere gasten volgden het evenement vanaf de Tourmalijn.

Van historisch tot modern
Vele historische sleepboten (1886), maar ook ultra moderne duwboten (2007) deden mee. De voortstuwing geschiedt door hekrad, enkel-, dubbel- en drie schroeven, Schottel en Z-drive. Van stoom tot diesel, meer dan 100 jaar binnenvaartgeschiedenis gaf op het water bij Dordrecht acte de présence. Alle deelnemende boten zijn met foto en gegevens te vinden in een speciaal overzicht op de website www.debinnenvaart.nl.

Aansluitend werd ter gelegenheid van de recordpoging, voor iedereen vrij toegankelijk, een groot feest gegeven op een van de grootste passagierschepen, de pas gerenoveerde 'Tourmalijn'. Het feest werd opgeluisterd door live bands. Het schip lag afgemeerd in de nabijheid van de Rene Siegfried in het Wantij aan de Maasstraat. Op het terrein naast de Rene Siegfried werd een maritieme markt van bedrijven en organisaties gehouden. Scheepsmodelbouwvereniging Ridderkerk liet in een groot waterbassin modellen varen.

Eeuwenoude band
Poster Vaart in DordtDordrecht en de binnenvaart vormen al eeuwen lang een hechte band. De stad dankt zijn ontstaan aan de imposante rivieren die het Eiland van Dordrecht van oudsher omringen maar bovenal het stapelrecht, dat in 1299 werd verleend. Dordrecht begon vanaf 1870 de vruchten te plukken van de industriële opkomst van het Duitse achterland. De stad profiteerde van de toegenomen scheepvaartdrukte.

Scheepswerven, een wisselstation voor sleepdiensten en de functie als pleisterplaats voor de binnenvaart waren daar de tekenen van. De scheepswerf De Biesbosch stond aan de wieg van de duwvaart en groeide uit tot de duwbotenwerf bij uitstek. Diverse befaamde sleepbootrederijen, zoals onder andere Muller en Van der Wees, hebben Dordrecht als thuishaven. Dordrecht is intussen wereldberoemd als stoomstad "Dordt in stoom". Als aanvulling hierop houdt Dordrecht de Vaart erin met het evenement "Vaart in Dordt". Vereniging 'De Binnenvaart' nam de organisatie van het binnenvaartgedeelte op zich, en presenteerde dit rondom het museumschip Rene Siegfried.


Laatste nieuws in VAART!NieuwsNet:

+++ meer...


Reacties:

    Volgens de website van het evenement (www.vaartindordt.nl) komen er al 150 sleep en duwboten. Komen er nog steeds boten bij?? Dat wordt wel een groots gebeuren.

    eleanora (Email) (URL) - 07 Mei '07 - 15:41


    De website van het evenement is officieel
    http://www.stichtingvaartindordt.nl Kijk hier voor de laatste info, want de info op de andere site is commercieel en onstaat uit persberichten!
    Maar je hebt gelijk het wordt een groots gebeuren met veel verschillende activiteiten!

    Niesje Brunt (Email) - 14 Mei '07 - 17:42


    Mooie website, ik hoop dat er veel foto’s van schepen op komen na het evenement. Ik heb zelf nooit gevaren maar zit wel altijd aan de waterkant naar schepen te kijken.

    Bastiaan Vermeulen (Email) (URL) - 17 Mei '07 - 10:45


    Nou Rotterdam, maak de borst maar nat :-)
    daar gaat jullie wereld record…

    Ad Schroot (Email) - 31 Mei '07 - 13:19


    In opdracht van de Vereniging Binnenvaart zal ik van de ‘recordpoging’ een videoverslag maken. Dit verslag zal op DVD uitgebracht worden.
    U kunt deze DVD bestellen bij de Vereniging De Binnenvaart of bij de producent. (robert.zwiers@orange.nl)
    Prijs: € 12 plus verzendkosten.

    Robert Zwiers (Email) - 13 Juni '07 - 14:05



Reageer op dit bericht: (Anonieme reacties zonder adres worden verwijderd)

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie: / Textile

  ( Register your username / Log in )

Kattebel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.



Naar de openingspagina VAART! Actueel