Welkom bij VAART!
VAART!PORTAL: SCHEEPVAART | SCHEEPSBOUW | CRUISE | SLEEP & DUW | HAVENS | BAGGER | PRIKBORD

ma di wo do vr za
Alle dagen actueel!

VAART!Nieuwsnet
als favoriet op
Technorati



Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt bij de redactie op info@vaart.nl

© 2002-2007
VAART!Info

Powered by Pivot - 1.40.3: 'Dreadwind'
XML: RSS Feed
XML: Atom Feed

Greenpeace blokkeert kolenschip Maciej Rataj

AMSTERDAM 31/1 - Actievoerders van Greenpeace hebben vanmorgen de steenkoolhaven in Amsterdam geblokkeerd. Ze willen voorkomen dat het kolenschip Maciej Rataj wordt gelost en hebben daarom drie kranen bezet. De milieuactivisten willen er hiermee bij het aanstaande kabinet op aandringen om tot een ambitieus klimaatakkoord te komen. In het schip zit 33.750 ton steenkool, bedoeld voor Nederlandse kolencentrales. Lees verder...

Sluiskolken Maas definitief naar 225 meter

MAASTRICHT 30/1 - De middenkolk van de sluis Born en de oostelijke kolk van de sluizen Maasbracht en Heel worden definitief tot 225 meter verlengd. Dat bericht Rijkswaterstaat op de site De Maaswerken.

Lees verder...

Weer steiger Waterbus aangevaren

DORDRECHT 30/1 - Een steiger van de Waterbus te Dordrecht is dinsdagmorgen om 08.00 uur door een binnenvaartschip aangevaren en beschadigd. De steiger blijft wel in gebruik. Het schip liep behoorlijke schade op aan het voorschip, meldt de Waterpolitie/KLPD. Lees verder...

Van Uden wil in Haaften mega-hub binnenvaartcontainers

ROTTERDAM 29/1 - Van Uden wil actief de files rond Rotterdam verminderen door een mega-hub voor de binnenvaart in Haaften aan te leggen. Met dit overslagpunt hoopt de binnenvaartcontaineroperator rond de 350.000 containers van de weg af te halen in 2010 en door te groeien tot 1.000.000 containers in 2020. De vergunningen zijn nog niet rond. Volgens Van Uden-directeur Henk Bakker sluiten de plannen naadloos aan bij de ambitie van het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam (GHR). Lees verder...

Servisch investeerders kopen DDSG Cargo

WENEN 29/1 - De Servische investeringsgroep East Point Holdings Limited van Cyprus koopt de Oostenrijkse Donaurederij DDSG Cargo. De rederij houdt z'n hoofdkantoor in Wenen. De Oostenrijkse investeerders Investmenthaus Global Equity Partners (GEP) en Unternehmens Invest AG (UIAG) vingen uiteindelijk bot in de gunst om de overname van de 'Wiener Donau-Fracht-Gesellschaft'. Lees verder...

Brandende tanker op de Rijn

KREFELD 29/1 - De machinekamer van de met methanol geladen 1000-tons tanker Eiltank 4 raakte zondagmorgen tegen 10:00 uur bij Krefeld in brand, meldt de Wasserschutzpolizei Duisburg. Lees verder...

VBR: 'Tankvaartcontracten minimaal 30% omhoog'

ANTWERPEN 27/1 - Bevrachters in de tankvaart moeten hun jaarcontracten minimaal eenderde verhogen, zei voorzitter Amand Bauwens vrijdagavond in zijn jaarrede voor de Vereniging van Belgische Reders der Binnen- en Rijnvaart (VBR). 'Ik durf er niet zo direct cijfers op te plakken, maar een verhoging van 30% op alle jaarcontracten die bevrachters anno 2007 afsluiten voor het vervoer van brandstoffen naar Belgische depots, zou gewoonweg een minimum moeten zijn.' Hij vreest dat particuliere tankvaartondernemers zelf een handje zullen moeten helpen en pleit voor nog meer internationale samenwerking van organisaties in de binnenvaart. Lees verder...

VBR: 'Internet zorgt voor ommekeer in droge lading'

ANTWERPEN 27/1 - Particuliere tankvaartondernemers (PTO's) kunnen niet worden gedwongen door contracten die zij niet mede ondertekend hebben. Zij zouden zich, naar het voorbeeld van de droge lading, massaal moeten aanmelden op www.vrachtindicator.nl voor meer positieve invloed op de prijsvorming. Mekkeren bij bevrachters over benadeling door BP helpt niet, massaal organiseren wel.

Lees verder...

STORM: Schade van storm bedraagt 3 miljard euro

DE BILT 26/1 - De zware zuidwesterstorm die donderdag over Europa trok heeft ruim drie miljard euro schade veroorzaakt. Dat heeft Swiss Re, de grootste herverzekeringsmaatschappij ter wereld, berekend. Met de ruim drie miljard euro schade is de storm van vorige week niet de duurste aller tijden. De winterstorm van 1999 heeft de verzekeringsmaatschappijen twee miljard euro meer gekost. De storm heeft in verschillende landen in totaal minstens 45 levens geëist, waarvan zeven in Nederland en drie in België. Het Verbond van Verzekeraars schat de totale schade van de storm op 160 miljoen euro in Nederland. Daarbij is niet de schade door files en vertraging inbegrepen. De belangrijkste schadeposten zijn kapotte daken en ruiten.

Lees verder...

Tanker tegen spoorbrug Duisburg-Baerl

DUISBURG-BAERL 24/1 - De afvarige Duitse tanker Alpspray, geladen met 1044 ton aardoliedestillaat, heeft rond 01:00 uur vannacht de pijler van de spoorbrug Duisburg-Baerl aangevaren. Dat meldt de Wasserschutzpolizei in Duisburg.

Lees verder...

Topjaar voor de Moezelvaart

KOBLENZ/TRIER 23/1 - Met een ladingvolume van 16,2 miljoen ton is het vervoer over de Moezel vorig jaar met 2,2 miljoen ton toegenomen, een topjaar. De WSA's van Koblenz en Trier schrijven de groei toe aan gunstige waterstanden op de Rijn, waardoor schepen vrijwel het hele jaar op Moezelniveau (3,00 meter) konden worden afgeladen.

Lees verder...

Smit Salvage begint met berging Mighty Servant 3

BREDA / ROTTERDAM 22/1 - Smit Salvage is begonnen aan de berging van de Mighty Servant 3. Het half afzinkbaar (semi submersible) schip van het Nederlandse scheepvaartbedrijf Dockwise, dat wordt gebruikt voor het vervoer van boorplatforms, is 6 december gezonken voor de kust van Angola.

Lees verder...

Redders bij Urk in actie voor schepen in nood

URK/LEMMER 21/1 - De schippersvrouw van het met zand geladen ms Orlando (thuishaven Zwolle) is zaterdagmorgen uit voorzorg met vier kinderen overgestapt op de Urker reddingboot Koningin Beatrix en naar Urk gebracht. Ter hoogte van Urk was de motor uitgevallen en de schipper vreesde in de hoge golven met windkracht 7 à 8 voor de dekluiken, die onophoudelijk werden overspoeld. Lees verder...

COV legt wensenlijst voor aan informateur

ROTTERDAM 19/1 - Het Centraal Overleg Vaarwegen (COV) heeft z'n wensenlijst aan kabinetsinformateur Wijffels voorgelegd:

  • een economisch klimaat dat vernieuwing en kwaliteitsverbetering stimuleert;
  • een extra impuls van 200 miljoen euro voor versneld wegwerken van achterstallig onderhoud;
  • het naar voren halen van 750 miljoen euro in het MIT voor versneld oplossen van knelpunten in het vaarwegennetwerk;
  • een reservering van 200 miljoen euro ten behoeve van een stimuleringsprogramma voor bedrijfsterreinen en binnenhavens.
Lees verder...

'Sluiten Rijnhaven deuk in reputatie Havenbedrijf'

ROTTERDAM 19/1 - 'Zeer teleurstellend en schokkend' noemt voorzitter Johan Groenewold van Schuttevaer-afdeling Rotterdam de wijze waarop het Havenbedrijf Rotterdam de Rijnhaven aan het ligplaatsenplan heeft onttrokken. 'Tussen twee WBR-vergaderingen in, zonder overleg met de branche, in de wandelgangen te vernemen.' Hij begon er vrijdagavond zijn jaarrede mee tijdens de afdelingsjaarvergadering. Het staat in schrille tegenstelling tot de constructieve aanpak van het wacht- en ligplaatsentekort in de Europoort en de Maasvlakte, volgens Groenewold. Hij sprak van 'een deuk in de geloofwaardigheid en reputatie van het Havenbedrijf'.

Lees verder...

Bijna 2.500 binnenschippers met GMP-certificatiecontract

WAGENINGEN 19/1 - Van de ongeveer 4.000 schippers die zich hadden aangemeld voor het GMP+ Hygiënecodeboek, zijn er volgens het Productschap Diervoeder (PDV) bijna 2.500 overgebleven die een contract hebben afgesloten met een certificatie-instelling. Alleen zij mogen diervoeders en voedergrondstoffen per binnenvaartschip vervoeren.
Lees verder...

Kop-kop aanvaring tanker en containerschip bij Neuss

NEUSS 15/1 - Op de Rijn bij Neuss (kmr 740) kwamen zaterdagavond 21:32 uur de Duitse tanker Susann en het Nederlands containerschip Richardus kop-kop met elkaar in aanvaring.

Lees verder...

Schuttevaer tegen spitsuursluitingen

ROTTERDAM 15/1 - Koninklijke Schuttevaer is tegen spitsuursluitingen bij beweegbare bruggen in het hoofdwegennet. Met een project Fileproef wil het ministerie Verkeer en Waterstaat daar een proef mee doen, om verkeer tijdens de ochtend- en de avondspits te bevorderen. Dat zou op korte termijn de filedruk op het hoofdwegennet moeten verminderen.

Lees verder...

ABRI: 'Afschrijvingen lager, winsten omhoog'

NIJMEGEN 13/1 - 'De boekwinsten op binnenschepen zijn inmiddels zo groot geworden, dat de belastinginspectie Rotterdam van plan is de afschrijvingen te verlagen. Dus gaan de bedrijfswinsten omhoog. Dat houdt grote wijzigingen in voor varende ondernemers. Uitzonderingen worden gemaakt voor kleinere schepen', kondigt ABRI-directeur Wim Onderdelinden aan. Hij is de belangrijkste èn begeesterde spreker, gids en vraagbaak tijdens de eerste binnenvaartbijeenkomst 'Samen ondernemen' in het kader van 'Je Verdiende Loon', een project voor meewerkende partners, opgezet door de Commissie Vrouw&Bedrijf van LTO-Nederland.

Lees verder...

Binnenvaartschepen botsen op Rijn-Scheldekanaal

THOLEN 13/1 - Op het Rijn-Scheldekanaal ter hoogte van Tholen zijn zaterdagmiddag rond 15.30 uur twee binnenvaartschepen met elkaar in aanvaring gekomen. Hierbij zijn geen gewonden gevallen zo meldt het Korps landelijke politiediensten (Klpd). Lees verder...

Schipbreuk: Olieramp dreigt voor Noorse kust

FEDJE 13/1 - Bij het eiland Fedje voor de kust van Noorwegen is vrijdag de ongeladen Cypriotische bulkcarrier Server op de rotsen gelopen en gebroken. Zo'n 290 ton brandstof (zware olie) kwam daarbij in zee terecht. De 25 bemanningsleden konden met een helicopter worden gered.

Lees verder...

Schip op IJsselmeer op drift - en ander stormnieuws

BREEZAND 12/1 - Het 38 meter lange kraanschip 'Avontuur' is donderdag losgeslagen en op het IJsselmeer op drift geraakt door de storm die over Nederland raasde. Het onbemande schip van een bedrijf uit Borger lag in de haven van Breezanddijk, een dorpje op het Friese deel van de Afsluitdijk. Het is het IJsselmeer opgedreven en sloeg tegen de basaltblokken van de Afsluitdijk. Lees verder...

Aanzienlijke schade bij aanvaring op de Donau

AHOLFING 11/1 - Op de Donau, in een bocht twee kilometer boven de sluis Straubing, is het opvarige Roemeense tweebaks duwstel Giurgiu 29 donderdagnacht om 02:00 uur in de zij van het afvarige Nederlandse ms Johannes gevaren. De schade was aanzienlijk, er raakte niemand gewond. De schippers, een 56-jarige Oekraïener en een 47-jarige Roemeen, gaven elkaar de schuld. De Wasserschutzpolizei Deggendorf maakte tegen beiden proces-verbaal op omdat ze te veel in het midden van de rivier voeren. Die is ter plaatste zo'n 200 meter breed. De scheepvaart werd in de namiddag weer beperkt vrijgegeven.

Lees verder...

Bazel rekent met Pegel Basel-Rheinhalle

BAZEL 9/1 - Pegel Rheinfelden is met ingang van 9 januari vervangen door de nieuwe pegel Basel-Rheinhalle (KMR 164,27). Dat meldt de Rheinschifffahrtsdirektion Basel in een scheepvaartbericht en wijziging van de Schifffahrtspolizeiverordnung Basel- Rheinfelden. De maatregel, die al een jaar eerder was aangekondigd, moet de vaarveiligheid verhogen op het stadstraject tussen de Dreirosenbrücke in Bazel en sluis Birsfelden.

Lees verder...

Amsterdam worstelt met havenruimte

AMSTERDAM 6/1 - 'De beperkte ruimte vraagt voor de binnenvaart in Amsterdam om nieuwe oplossingen', zei voorzitter Jan Wieger Hof van Koninklijke Schuttevaer afdeling Amsterdam zaterdag in zijn jaarrede. Tijdens de afdelingsjaarvergadering het havengebouw benadrukte hij het belang van een goede onderhoudsplanning. Het gelijktijdig onderhanden nemen van de bruggen van Haarlem èn de sluis Spaarndam voor groot onderhoud in 2008 is volgens Hof voorbeeld van een slechte aanpak.

Lees verder...

Kapitein koppelverband gokte mis bij Zwijndrechtse brug

ZWIJNDRECHT 5/1 - De kapitein van het containerkoppelverband Estate, dat woensdagavond rond 20:30 uur tegen de Zwijndrechtse brug voer, heeft de gok genomen dat hij onder de brug door kon. Hij wilde niet wachten tot de spoorbrug om 21:15 uur open zou gaan. Dat bericht het AD aan de hand van politieverklaringen. Door de aanvaring was het spoorverkeer tussen Zwijndrecht en Dordrecht anderhalf uur gestremd, de scheepvaart op de Oude Maas tot donderdagmorgen 07:15 uur. Van de bak voor het schip schoven vijf containers het water in.

Lees verder...

Autokraan trekt hoogspanningskabels kapot

STRULLENDORF 4/1 - Een Belgisch motorvrachtschip heeft woensdag, varend tussen de sluizen Strullendorf en Bamberg op het Main-Donaukanaal, met de uitgestoken autokraan drie hoogspanningskabels kapot getrokken. Een 65-jarige inline-skater kon met een noodstop op de dijk langs het kanaal de vallende kabels nog net ontwijken, meldt de politie van Fränkische Schweiz op Forchheim-Online.

Lees verder...

Roggebotbrug dicht voor schepen

3/1 - De Roggebotbrug tussen Kampen en Dronten is stuk, meldt RTV Oost. Lees verder...

Scepsis blijft over winst binnenvaarttransponder

NIJMEGEN 1/1 - 'Transponder' was het meest gebezigde woord op de 11e Telematicadag Binnenvaart, vorige week donderdag in het KSCC Schipperscentrum in Nijmegen. 'U móet niet aan de transponder, u hééft wat aan de transponder', was de insteek van Ivo ten Broeke, projectmanager RIS in Nederland èn Rijnvaartcommisaris.

Lees verder...

Markt oorzaak imagoprobleem kleinere binnenvaart

NIJMEGEN 1/1 - Kleinere schepen en varende ondernemers hebben een imago-probleem. Dat is ze deels door de markt aangepraat. Als rode draad kwam het telkens weer te voorschijn in de themadiscussie 'De toekomst van de kleinere binnenvaart' van de Onafhankelijke Nederlandse Schippersvakbond (ONS) en de Nederlandse RK bond voor Reeders en Schippers 'St. Nicolaas' (RKSB), woensdagmiddag 27 december in het KSCC Schipperscentrum in Nijmegen.

Lees verder...

Kalender

« Maart 2024
Z M D W D V Z
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Zoeken...

Laatste Reacties


barry (Van Uden wil in H…): hadden we daar ook al niet de betuwelijn voor? wat …
diana (Zeilboot vaart bi…): Henk, ik ben het helemaal met je eens dat goed zeem…
henk (Zeilboot vaart bi…): ik wil nog wel even reageren op het bericht van Dia…
Edmeé (Lichaam vermiste …): ten slotte ze hadden de boeien wat namelijk nu wel …
Edmeé (Lichaam vermiste …): Hoe durf je te zeggen dat mijn vader geen verstand …
peter> (Zeilboot vaart bi…): be voor een fiat 500?
Robert (BTS bergt gezonke…): www.vaart.nl/log/images/0702defi1..
Robert (BTS bergt gezonke…): Weet iemand om welk schip dit gaat? Reacties zijn w…
Van den bossche M… (Tentoonstelling o…): Ik zat er op school van ’75 tot en met ’78. Denk no…
de maret aloys (Tentoonstelling o…): moesten er mensen zijn die fotos van de school hebb…

Archieven


01 Nov - 30 Nov 2008
01 Okt - 31 Okt 2008
01 Sep - 30 Sep 2008
01 Aug - 31 Aug 2008
01 Jul - 31 Jul 2008
01 Jun - 30 Jun 2008
01 Mei - 31 Mei 2008
01 Apr - 30 Apr 2008
01 Mrt - 31 Mrt 2008
01 Feb - 28 Feb 2008
01 Jan - 31 Jan 2008
01 Dec - 31 Dec 2007
01 Nov - 30 Nov 2007
01 Okt - 31 Okt 2007
01 Sep - 30 Sep 2007
01 Aug - 31 Aug 2007
01 Jul - 31 Jul 2007
01 Jun - 30 Jun 2007
01 Mei - 31 Mei 2007
01 Apr - 30 Apr 2007
01 Mrt - 31 Mrt 2007
01 Feb - 28 Feb 2007
01 Jan - 31 Jan 2007
01 Dec - 31 Dec 2006
01 Nov - 30 Nov 2006
01 Okt - 31 Okt 2006
01 Sep - 30 Sep 2006
01 Aug - 31 Aug 2006
01 Jul - 31 Jul 2006
01 Jun - 30 Jun 2006
01 Mei - 31 Mei 2006
01 Apr - 30 Apr 2006
01 Mrt - 31 Mrt 2006
01 Feb - 28 Feb 2006
01 Jan - 31 Jan 2006
01 Dec - 31 Dec 2005
01 Nov - 30 Nov 2005
01 Okt - 31 Okt 2005
01 Sep - 30 Sep 2005
01 Aug - 31 Aug 2005
01 Jul - 31 Jul 2005
01 Jun - 30 Jun 2005
01 Mei - 31 Mei 2005
01 Apr - 30 Apr 2005
01 Mrt - 31 Mrt 2005
01 Feb - 28 Feb 2005
01 Jan - 31 Jan 2005
01 Dec - 31 Dec 2004
01 Nov - 30 Nov 2004
01 Okt - 31 Okt 2004
01 Sep - 30 Sep 2004



Naar de openingspagina VAART! Actueel