Editie 1.2 van 17.8.98
© 1998 VAART! Info

Wekelijks E-zine
- Elektronisch & Eigenwijs - over Scheepvaart & Internet.

Meld je voor gratis toezending per e-mail in een bericht aan de postkamer, met als -enige- tekst: subscribe vaart-flits

Vermenigvuldiging is slechts toegestaan met een link of bronverwijzing naar VAART! F L I T S.

VAART! Flits Archief

Over VAART!
Tijd voor iets nieuws: VAART! F L I T S
VAART! Top 10 ondergaat facelift
De Hylke op Frankrijkvaart
Binnenvaartboeken on-line bestellen
Computerende klant
in koningsrol

PC-Magazine steekt
de loftrompet

Water, weg, rail
NOVA, EVO, Jowi en het einde van de Betuwelijn

Datacommunicatie
Scheepvaartberichten per e-mail
UMTS'end 't Web op
Digitaal gemeentehuis

Handel op het Web
Schepenhandel bij de Scheepvaartkrant


ma di wo do vr za
Alle dagen actueel
!

NOS-tt
Beurs
I-VOIR
Pegel
RWS-tt
Valuta
Banen
Gasolie
NEA-idx
Rijroute
Treinen
't Weer

Actueel
Archief
Bedrijf
Café
Column
Forum
Kiosk
Links
Milieu
Nautisch
Reizen
Software
Telematica
Top-10
Vraagbaak
Vracht
Werk
Zoek



Nieuws, vragen, suggesties of opmerkingen over VAART! kun je kwijt
bij de redactie op
dvdm@compuserve.com

Deze pagina is het best te lezen met Netscape 3.0 of een vergelijkbaar type browser.

© 1998
VAART! Info

VAART! F L I T S
Nieuws van de VAART! site - afl. 1.2


Met deze keer:



VAART! is *het* adres voor de binnenvaart op Internet. 
Deze nieuwsbrief informeert over de laatste ontwikkelingen, 
speciaal voor wie geen webtoegang heeft, of VAART! nog niet kent. 
Heb je geen belangstelling, mail je dan af op dvdm@compuserve.com 
met 'geen vaart'.

VAART! F L I T S is deze keer verzonden naar 512 adressen

                                              Dirk van der Meulen, redactie VAART!
                                                       E-mail: dvdm@compuserve.com
                                             VAART! vind je op: http://www.vaart.nl
                    
Schrijf je nu in voor VAART! Forum op: http://www.vaart.nl/forum

Vernieuwd VAART! oogst recordbezoek

Met ruim 200 pageviews (= door verschillende personen opgevraagde pagina's) per week doet VAART! Actueel het op Internet lang niet slecht, vinden wij. Natuurlijk, het lijkt zelfs in de verste verte niet op de 85 miljoen die nieuwszender CNNi wekelijks haalt, volgens een artikel in de Volkskrant van zaterdag. Met des te meer genoegen zagen we de Nedstat-grafiek voor VAART! Actueel de afgelopen week oplopen tot 445! Een absoluut en overtuigend record sinds de meting in mei vorig jaar begon. Het artikel in Schuttevaer's Telematica-special, de eerste aflevering van VAART! F L I T S en nieuwsgierigheid naar het nieuwe gezicht van VAART! zorgden voor de extra toeloop.



Netelenbos net zo bereikbaar als Clinton

Nog maar net aangetreden heeft minister Tineke Netelenbos van Verkeer & Waterstaat al meteen gezorgd voor een eigen e-mailloket. Het lijkt op de mailpagina van de Amerikaanse president Bill Clinton. Daar moet je ook zelf naartoe. Wie niet surft (schippers met GSM!) kan dus niet mailen. Je kunt vragen stellen aan de minister zelf, haar secretaris-generaal of diens plaatsvervanger op het ministerie. Haar rechtstreekse adres zal wel zoiets zijn als mevrouw.netelenbos@bsg.cend.minvenw.nl
Wie Netelenbos' aangezicht wil zien hoeft de homepage van het ministerie maar te openen. Haar wie is wie-pagina op de V&W-site deelt de minister met staatssecretaris Monique de Vries, voor wie er overigens geen vakje is ingeruimd op de mailpagina.

Voor de on-line bereikbaarheid van de minister en haar ambtenaren heeft VAART! vorig jaar intensief campagne gevoerd in een 'Open brief aan Annemarie Jorritsma'. Je kon destijds Clinton beter per e-mail bereiken dan de Nederlandse minister van V&W (en niet te vergeten: communicatie!). De aanleiding was dat de mailserver van V&W e-mail terugstuurde die buiten kantoortijd, bijvoorbeeld op Koninginnedag, binnenkwam. Dat is nog regelmatig het geval.
E-mailadressen van V&W-ambtenaren zijn op de website inmiddels niet meer te vinden, behalve van de RWS-Adviesdienst Verkeer en Vervoer (AVV) in Rotterdam. Ook in de on-line Staatsalmanak ontbreken de e-mailadressen.



Schippersmailadressen voor de aalmoezenier

Aalmoezenier Bernhard van Welzenes verzamelt e-mailadressen van schippers, vertelt hij in het jongste bulletin van KSCC Nijmegen. Van 24 tm 27 augustus wordt in Nijmegen het Europees Katholiek Congres georganiseerd. Nick van Haag van Bureau Telematica Binnenvaart zal daar een demonstratie geven van e-mail in de binnenvaart. De aalmoezenier ziet een gouden toekomst: 'In een paar minuten kunnen we dan bij de varende schipper het bulletin in zijn elektronische brievenbus laten glijden. Daarnaast is een e-mail adres net zo belangrijk geworden als een postadres. Ook voor andere informatie is het handig om zoveel mogelijk adressen te hebben.'



INTERVAART 1998 integreert kust- en binnenvaart

Na donderdag 15 oktober weten we hoe de marktkansen zijn van geïntegreerde binnenvaart / kustvaart. Het Nederlands Instituut voor Maritiem Onderzoek (NIM) houdt dan een middag-symposium in Rotterdam: INTERVAART 1998. Partijen in de logistieke en maritieme marktketens zullen er hun verhaal doen. Een aantal maritieme ondernemers ziet integratie als een effectief alternatief voor sommige intra-Europese trafieken met een hoog trucking component. Via een onderzoek van MARIN krijg je tijdens het symposium inzicht in de technologische ontwikkelingen rond geïntegreerde vaart in binnen- en buitenland. En de verdere stappen van het NIM natuurlijk...



Nieuwbouw vanaf 1991 in -nieuw- VAART! Werf

VAART! heeft deze week op het Web een speciale plaats ingericht voor schepen en scheepsbouw: VAART! Werf. Tientallen links naar sites over nautische techniek, scheepsbouwhistorie, sectorinformatie, de handel in schepen, scheepstypes, scheepsmotoren, scheepsbouwnormen, scheepsregistratie en scheepsexperts. Niet alles is nieuw, wel de groepering op een speciale pagina. Zo kennen lezers van het Jaarboek Binnenvaart ook al de IVR-overzichten van nieuwgebouwde schepen. Die zijn nu ook on-line beschikbaar en te doorzoeken van 1991 tot en met 1997. Met dank aan de Internationale Vereniging Het Rijnschepenregister.



Wanneer komt de sloopschepenlijst on-line?

Als de publicatie van gegevens van nieuwgebouwde schepen geen probleem is, waarom is de lijst van gesloopte schepen dan 'geheim'? Gerrit Bedet kreeg bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat de lijst niet in handen. Dus stelde hij zijn vraag in het VAART! Forum:
'Ik ben geinteresseerd in namen van een aantal gesloopte schepen. Die zijn allemaal bekend, maar worden niet vrij gegeven naar ik heb begrepen. (Geheim??). Ik kan mij goed voorstellen dat men de voor de sloopregeling aangemelde schepen niet bekend maakt. Is zo'n schip eenmaal gesloopt dan kan ik niet bedenken waarom dat niet vrijgegeven kan worden. Zelfs Clinton moet zijn privé-zaken bloot geven, dus wat is er nu mis aan een lijstje van gesloopte schepen.'
Jan Holland suggereerde in het VAART! Forum een beroepsprocedure op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur. Dat lijkt een uiterste mogelijkheid. Je mag toch aannemen dat er op het ministerie wel iemand is die de lijst wil mailen?! VAART! maakt de gegevens graag voor iedereen toegankelijk. Dat lijkt ons een kwestie van tijd.



Titanic: de legende live via glasvezelkabel

Het is een schip en een legende: de Titanic, gezonken in 1912. Discovery Channel deed in de nacht van zondag op maandag met de mini-duikboot Nautile en de camerarobot Magellan live verslag van een wrakexpeditie naar de bodem van de Atlantische Oceaan, 12.500 voet diep. Via glasvezelkabel kwamen de beelden live bij miljoenen televisiekijkers en bezoekers van de Discovery-site op Internet. Veel tijd is er niet meer om alles van de Titanic te weten te komen, want het wrak wordt langzaam opgevreten door micro-organismen. Wie de rechtstreekse uitzending en de eerste herhaling heeft gemist, kan zondag 23 augustus om 22.00 uur zappen naar Discovery Channel voor een herhaling met Nederlandse ondertiteling. De website laat continu informatie en videobeelden zien.



Schepenschilder Dirk Piebes Sjollema in Sneek

In het 60-jarig Fries Scheepvaart Museum in Sneek is tot 4 oktober een jubileumtentoonstelling met werk van de Friese schepenschilder Dirk Piebes Sjollema (1760-1840). Sjollema was een van de weinig schepenschilders die de provincie heeft gekend. Hij schilderde zeegezichten, jachten en boerenbootjes op Friese binnenwateren, en verbeelde ook de grote overstroming die Friesland trof in 1825.



TLN, Trouw, de lobby en de Betuwelijn

Dagblad Trouw opende donderdag 13 augustus met 'Wegtransport schoner dan trein'. De bewering kwam uit een 'geheim' rapport van Transport en Logistiek Nederland (TLN) met de titel 'Het vergelijken van appels met peren'. Opmerkelijk is dat de hoofdlijn ervan wordt ondersteund door het onafhankelijke Centrum voor energiebesparing en schone technologie in Delft. De Betuwelijn wordt niet genoemd; de berekeningen moeten aantonen waarom milieutoeslagen voor wegvervoer en binnenvaart in de toekomst uit den boze zijn. Dat via 'milieu' de Betuwespoorlijn alsnog rendabel gemaakt moet worden, lijkt voor de hand liggend nu de vervoersprognoses alom als onhaalbaar worden bestempeld. In een vervolg in de vrijdagkrant ontrafelt Trouw de lobby onder de veelzeggende kop 'De Betuweroute mag ons niet ontglippen'. Vooral de Commissie Transport en infrastructuur van VNO-NCW wordt door Trouw neergezet als het lobbyplatform bij uitstek. Met klinktende namen als die van EVO-voorzitter Kasteel, oud-minister Andriessen (EZ, voorzitter Nederland Distributieland), Van Duursen (Shell, en regeringsadviseur voor binnenvaart) en zelfs TLN-voorzitter Feij. Die zou er ook voor gezorgd hebben dat het TLN-rapport nog lang in de la bleef liggen...



Gratis binnenvaartnieuws via Internet-zuilen?

Nu KPN Telecom via zijn openbare Internetzuilen gratis het laatste beursnieuws, financiële analyses en nieuwsberichten van bedrijven aanbieden. Het gaat om een proef van zes maanden. De zeventig Internetzuilen van KPN staan op straat en in openbare ruimten in tien gemeenten.

Het gebruik maken van de Internetzuilen gebeurt met behulp van een telefoonkaart. De informatie die de elektronische nieuwsdienst MoneyView On-Line via Internet aanbiedt, kan de komende tijd via de zuilen van KPN gratis worden geraadpleegd. De nieuwe dienst biedt tevens de mogelijkheid gratis een elektronisch archief te raadplegen.

Wegens het succes van de Internetzuilen gaat KPN Telecom het aantal uitbreiden van 70 naar 155. Ook vanuit het buitenland is belangstelling voor het systeem. Zo wil het gemeentebestuur van New York op deze wijze op duizend plaatsen toegang bieden tot Internet. De Internetzuilen worden veel gebruikt om e-mail te verzenden of te lezen.

Vraag van VAART! F L I T S: waar zou KPN Internet-zuilen voor gratis binnenvaartinformatie moeten plaatsen?



Op VAART! voor anker gaan

Voor anker gaan heeft bij VAART! een bijzondere betekenis. Het anker-icoon zie je regelmatig terug op pagina's binnen deze website, en in ieder geval bovenaan de pagina in het titellogo. Ga je bij VAART! 'voor anker' betekent het altijd een doorklikken naar vaste grond: de top van de pagina of (via het titellogo) de openingspagina VAART! Actueel. Maak er gebruik van!



Vragen in VAART! Vraagbaak

"Zijn er onderwijs instellingen waar je via deeltijd opleidingen (of schriftelijk) de benodigde papieren kan halen voor de zeevaart."

Wie een antwoord of een eigen vraag heeft kan terecht op:



Nieuws op de VAART! site:

  • Miljoenenopdracht voor Binnenwerften
  • China damt met schepen watergeweld in
  • CBS: Binnenvaart presteert fors beter
  • Schepenhandel bij Scheepvaartkrant
  • VAART! Forum: Meet massa melasse
  • Skutsjesilen dubbelrace op Internet
  • Praktijklessen voor bruggenbouwers
  • Beurtvaart revival in de Schuttevaer
  • Derde f voor Duitse Binnenschiffahrt
  • Volg de Hylke op Frankrijkvaart
  • Hommage aan Hollandse waterbouw
  • Dijk van 'n site voor het Waalproject
  • Millennium-koorts slaat toe

    Opvallende, verrassende of gewoon goede sites

    VAART! F L I T S stelt prijs op toezending van nieuwe links op het Web. Scheepvaartlinks zijn bijzonder welkom. Sites die de binnenvaart op een voortreffelijke manier in beeld brengen, komen in aanmerking voor kwalificatie als VAART! Site van de Week.



    COLOFON

    VAART! F L I T S is het E-zine voor e-maillezers in de Rijn- en binnenvaart, kustvaart, scheepsbouw en verwante sectoren.
    Het E-zine informeert actueel en vakgericht over nieuwe on-line trends, ontwikkelingen en bronnen, gebruikmakend van het Internet.
    Samenstelling en redactie: Dirk van der Meulen, VAART! Info.
    E-mailadres redactie: dvdm@compuserve.com
    Adres voor automatische mutaties: vaart-flits@oosix.icce.rug.nl

      toevoegen - tekst: subscribe vaart-flits
      opzeggen - tekst: unsubscribe vaart-flits
    Toezending is gratis en zonder verplichtingen.
    Eerdere edities: http://www.vaart.nl/flits
    Verschijnt voortaan wekelijks op maandag.

    (c) 1998 VAART! Info. Alle rechten voorbehouden.



    VAART! F L I T S staat open voor webnieuws en suggesties.
    Mail ze naar dvdm@compuserve.com

  • index