VAART! Column 98/24

Wat verdien je aan ICT?

Informatie- en communicatietechnologie (ICT) - voor een varend ondernemer draait het natuurlijk simpel om de vraag wat je daar beter van wordt. Je verdient je brood met varen, en elke techniek die het varen rendabeler maakt is een aanwinst. Door een hogere omloopsnelheid, betrouwbaarder motoren en navigatiemiddelen, hou je van dezelfde Rijnvracht meer over. Een netto-verlaging van het kostenpeil maakt de binnenvaart voor verladers aantrekkelijker, dus komt er - idealiter - ook nog eens meer werk op je af.
d o o r   D I R K   v a n   d e r   M E U L E N

De voorbije industriële revolutie wordt opgevolgd door een nog steeds voortgaande revolutie in de informatietechnologie. We hebben al overal machines voor. Nú is het zover, dat we die machines slimmer voor ons laten werken, door ze onderling te laten communiceren. De vele dure handen die vroeger het werk licht maakten, zijn vervangen door de denkkracht van goedkopere computers, en door netwerken die computers met al hun informatie over processen aan elkaar verbinden. Desnoods wereldwijd.

Als ondernemer heb je de opdracht grip te houden op je eigen processen. Je zorgt er voor dat je niet verdrinkt in de informatie van de wereld om je heen. Dat zou funest zijn. Dus maak je je de nieuwe technologie eigen. De computer aan boord wordt dan ook gebruikt voor meer dan alleen de spelletjes van de kinderen. Als zij weten hoe zo'n apparaat werkt, laat je je als ouder en ondernemer niet kennen. Daarin sta je gelukkig niet alleen. Want behalve bij je eigen branche-organisatie kun je terecht bij het Bureau Telematica van Binnenvaart Nederland, waar ook de domste computervraag een antwoord vindt.

In je eigen processen is op zeker moment plaats voor ICT. Dat moment bepaal je het liefst zelf, maar het wil ook nog wel eens 'bij toeval' binnensluipen. Bijvoorbeeld bij het aan boord halen van een nieuwe motor, een PC (personal computer), IVS90/BICS, Teleship, een digitale vrachtbrief (EDI), of door de communicatiekeuzes van anderen: bevrachters/verladers, het internaat van je kinderen, vooruitstrevende (varende) relaties, of je eigen bond.

En overal schreeuwt het Internet je toe. In de kranten, op TV, en in je eigen vakblad. 'Zit jij al op Internet?', hoor je collega's vragen. De vraag is eigenlijk of je al een computer hebt, via een modem aan je GSM. En een adres, waar anderen per e-mail (elektronische post) informatie naartoe kunnen sturen. Dat adres - ikke@mijnprovider.nl - maakt je niet alleen wereldwijd op elk moment van de dag bereikbaar, je kunt er ook zelf nieuwe informatiestromen mee sturen.

Wie iets aan je kwijt wil, hoeft dat niet langer met de papieren post te doen. Dat kan ook met een e-mail bericht. Wil je breder communiceren en bijblijven in het binnenvaartnieuws, kun je je aanmelden bij het VAART! Forum. Zou je behoefte hebben aan elke dag de scheepvaartberichten, dan heeft het Riza daar een oplossing voor... Bergen informatie laten zich ontsluiten met informatietechnologie.

Maar informatietechnologie gaat verder dan het verstrekken van 'kale' informatie. lnformatietechnologie moet, als het goed is, voor de zelfstandig varende ondernemer zichtbaar meerwaarde opleveren. De technologie moet hem ondersteunen in de bedrijfsprocessen die horen bij het varend ondernemen. Daarbij is er enerzijds het aanbod van de beschikbare technologie, en de vraag van de varende ondernemer aan de andere kant. Dat de ondernemer zelf baas moet blijven, ook als het gaat om informatietechnologie, is duidelijk. Zoek dus naar wat daar handen en voeten aan geeft.


VAART! Actueel - VAART! Column